©MSG Sphere

the sphere las vegas bol led-schermen concertzaal bizar

Dit moet je zien: absurde bolvormige concertzaal in Las Vegas

5 juli om 16:53

Alles kan gekker in Las Vegas, bewijst The Sphere nog maar eens: een enorme bol die binnen en buiten helemaal is bekleed met led-schermen. De makers willen VR bieden, maar dan zonder bril.

Video's op sociale media zien er haast ongeloofwaardig uit. Een enorme bol doemt op in het toch al vreemde landschap van Las Vegas. Die bol heet The Sphere, 112 meter hoog, 157 meter breed en aan de buitenkant rondom voorzien van led-schermen: 54.000 vierkante meter aan led-schermen.

Op die schermen aan de buitenkant wordt videokunst getoond, waardoor de bol er nog buitenaardser uitziet. Afgelopen weekend waren de eerste tests al te zien, maar de eerste échte test was gisteren, op 4 juli. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, altijd reden voor vuurwerk en dus deed ook de Sphere mee met virtueel vuurwerk.

'VR zonder die verdomde bril'

Binnenin de Sphere zit 's werelds grootste en scherpste LED-scherm: 15.000 vierkante meter met een resolutie van 16K. Ook zitten er 164.000 speakers in de bol, en technologie voor geureffecten. Sommige delen van het publiek kunnen ander geluid horen dan de rest, bijvoorbeeld in een andere taal. En het scherm is zo groot en gebogen, dat er in een speciaal formaat voor gefilmd moet worden, met speciale camera's.

"Zou het niet geweldig zijn om VR-ervaringen te hebben zonder die verdomde brillen? Dat is wat de Sphere is", zegt David Dibble, CEO van Sphere-maker MSG tegen Rolling Stone. Die simpele uitleg was ook het verkooppraatje voor investeerders, die in eerste instantie kennelijk moeilijk te vinden waren. Uiteindelijk kwamen ze toch, want de bol is niet goedkoop. Bouwkosten: 2,3 miljard dollar.

The Sphere biedt ruimte aan 18.600 mensen en wordt op 29 september officieel geopend met een concert van U2. Het is de bedoeling dat er elk jaar vier tot zes acts langere tijd in de Sphere te zien zijn. Dat is gangbaar in Las Vegas: al sinds de dagen van Elvis komen muzikanten, goochelaars en andere artiesten vaak weken tot maanden naar de gokstad, om publiek te trekken.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>