©Bright

Het gaat slecht met Samsung: grootste daling kwartaalomzet in 14 jaar

Het gaat slecht met Samsung: grootste daling kwartaalomzet in 14 jaar

07-07-2023 08:43 Laatste update: 08:54

Samsung heeft de grootste daling van zijn kwartaalomzet sinds 2009 gemeld. De Zuid-Koreaanse fabrikant kampt met een dalende vraag naar onder andere smartphones en chips.   

Afgelopen kwartaal was de omzet van Samsung zo'n 22 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, omgerekend 42 miljard euro. Dat was de grootste neergang in 14 jaar. Ook stortte de winst in: een daling van 96 procent. Door de inflatie blijven mensen aankopen van telefoons en andere gadgets uitstellen. Daar hebben veel fabrikanten last van en bij Samsung hakt het er dus ook in. Bovendien is de vraag naar geheugenchips ingestort, terwijl daar tijdens de coronajaren nog een tekort aan was.

Chips voor AI

Het eerste kwartaal van dit jaar was ook al slecht voor Samsung. Analisten verwachten dat voor het Zuid-Koreaanse bedrijf het ergste inmiddels achter de rug is. Mogelijk kan Samsung profiteren van de opmars van generatieve AI, zoals chatbots, die veel meer rekenkracht vereisen. Daardoor kan het meer chips voor servers leveren, wat een grote inkomstenbron is. Met chips gericht op AI moet het Zuid-Koreaanse bedrijf nog wel een inhaalslag maken

Vouwtelefoons

De malaise op de smartphonemarkt duurt ook voort. Het aantal verscheepte Samsung-smartphones daalde afgelopen kwartaal volgens schattingen met 9 procent. 

De volgende Samsung-telefoons dienen zich intussen alweer aan. Op 26 juli onthult de fabrikant tijdens een groot event in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn nieuwe opvouwbare smartphones Galaxy Z Fold5 en Flip5.

We zijn aanwezig bij Samsung Unpacked in Seoul. Volg ons alvast op sociale media.