©Martijn Beekman

Google-chatbot onthult: Mark Rutte is getrouwd en heeft drie kinderen

Google-chatbot onthult: Mark Rutte is getrouwd en heeft drie kinderen

13-07-2023 18:13 Laatste update: 22:04

Bard, de chatbot van Google, is sinds vandaag beschikbaar in het Nederlands, maar de eerste resultaten zijn niet veelbelovend. Google Bard fantaseert erop los: Mark Rutte zou getrouwd zijn en drie kinderen hebben. En volgens Bard is wildplassen in een bushokje legaal.

Google is er duidelijk over: de chatbot Bard heeft een groot label 'Experiment' naast de titel. En recht onder de zoekbalk staat de waarschuwing dat de resultaten 'onjuist of aanstootgevend' kunnen zijn. Dan nog zijn we verrast over de mate van onjuistheid. Bard lijkt in veel gevallen informatie totaal te verzinnen, zonder dat de bron van de verwarring duidelijk is.

We vroegen Bard bijvoorbeeld naar Mark Rutte. En nou is er één ding zeker over onze demissionair premier: geen vrouw, en al helemaal geen kinderen. Volgens Bard heeft hij er drie. Bij doorvragen blijkt dat het zou gaan om een zoon en twee dochters. De moeder zou Annemarie Mosterd zijn, een ontwerpster zonder aantoonbare banden met Rutte. Overigens zijn de antwoorden van Bard elke keer anders.

Redacteur is ineens ceo

Onze redacteur Floris Poort zou volgens Bard ook ceo zijn van het grote betaalbedrijf Adyen zijn. Hij zou een vermogen van 1,5 miljard dollar hebben – toch sympathiek dat hij alsnog voor ons werkt.

Vreemd advies heeft Bard ook. Zo zou je volgens de chatbot niet mogen wildplassen, behalve in bushokjes, dan mag het kennelijk wel.

Reactie Google: hier niet voor bedoeld

Google benadrukt in een reactie dat Bard nog experimenteel is. "Bard is in de eerste plaats een creatieve tool om nieuwe dingen te maken, niet om bestaande content te reproduceren. Het werkt goed bij creatieve taken, zoals brainstormen", zegt een woordvoerder van Google.

Bard is gebaseerd op een zogenoemd groot taalmodel, net zoals andere bekende diensten als ChatGPT, dat ook regelmatig 'betrapt' wordt op allerlei feitelijke onjuistheden. "Het is bekend dat zulke taalmodellen kunnen hallucineren en onjuiste informatie als feit presenteren. Het is een uitdaging voor onderzoekers en wetenschappers om dat op te lossen. Daar zetten we stappen in", aldus de Google-woordvoerder.

"We willen vanaf het begin zo transparant mogelijk zijn over de beperkingen die er nu zijn. En we hebben een makkelijke manier toegevoegd om naar Google Zoeken te gaan vanuit Bard om de antwoorden van Bard te vergelijken met bronnen op het web. We zien dat mensen Bard ook gebruiken zoals ze onze zoekmachine gebruiken, maar dat is momenteel eigenlijk niet de bedoeling."

Gebruikers kunnen Google wijzen op feitelijke onjuistheden door onder het antwoord van Bard op het duimpje omlaag te drukken. 

Luister ook onze podcast: