Opgepast: helft Nederlanders maakt op vakantie kosten buiten hun databundel

©Pasja1000

databundel vakantie mobiel internet bundel kpn t-mobile vodafone
19 juli om 08:36
Laatste update: 19 juli om 12:25

Iets meer dan de helft van de Nederlanders maakt op vakantie in het buitenland extra kosten buiten hun databundel. Veel mensen realiseren zich te laat dat providers in andere EU-landen wel een datalimiet hanteren. 

Op vakantie in het buitenland maakt 51 procent van de Nederlanders extra kosten buiten hun databundel, meldt vergelijkingssite Pricewise op basis van een onderzoek. Binnen de EU zijn er geen extra kosten voor roaming, maar Nederlanders die in eigen land een 'onbeperkte' databundel hebben krijgen op vakantie in een ander EU-land wel te maken met een datalimiet. Als je dan niet op wifi zit, kan het ineens hard gaan met je mobiele datagebruik.

Sommige Nederlanders vergeten volgens Pricewise ook dat de EU niet hetzelfde is als Europa. Als ze op vakantie zijn in bijvoorbeeld Engeland, Noorwegen, Turkije, Monaco en Zwitserland moeten ze hoge roamingkosten betalen.

Buitenlandbundels

Sinds 2019 zijn er in de EU maximale roamingtarieven voor bellen en sms'en: 19 cent per minuut en 6 cent per sms. Voor data buiten je bundel is er nog geen kostenlimiet en de kosten en regels verschillen per provider. Telecombedrijven bieden wel buitenlandbundels aan voor buiten de EU maar die zijn erg beperkt en duur.

Maar ook de kosten buiten je bundel in andere EU-landen kunnen flink oplopen. Zo kost 1 GB extra data in de EU bij Vodafone 7,50 euro per maand. Bij KPN wordt je internetsnelheid buiten je bundel heel erg traag. Wil je dan toch 4G-snelheid in een ander EU-land, dan betaal je 8 euro voor 1 GB.

Check je provider voor vertrek

Pricewise-directeur Hans de Kok raadt mensen aan voor vertrek goed de regels bij hun provider te checken, om onnodige kosten te voorkomen. "Zonder gebruik van wifi loopt het internetgebruik via 4G of 5G en dan kan dataverbruik hard gaan. Ook door de opkomst van remote werken gebruiken veel mensen hun telefoon als hotspot voor de laptop of tablet. Daarmee schiet dataverbruik omhoog en dat kan voor hoge onverwachte kosten zorgen."

Ook blijven de regels over bellen en sms’en vanuit Nederland naar buitenlandse nummers nog altijd verwarrend voor veel mensen, ziet De Kok. "Als je bijvoorbeeld in Spanje op vakantie bent en je belt een restaurant daar om een reservering te maken, dan valt dit telefoontje binnen je bundel. Maar als je vanuit Nederland naar Spanje belt, vallen de kosten buiten je bundel. Dit zorgt voor verwarring."

Lees ook: de beste mid-range smartphones.