AI genereert nieuwe South Park-afleveringen, met jou in de hoofdrol

©SouthPark

south park ai showrunner
24 juli om 15:54

Een Amerikaanse startup heeft een AI-tool gemaakt die nieuwe afleveringen van South Park genereert op basis van geschreven prompts. De gebruiker kan ook zelf een rol in de aflevering krijgen. Technisch gezien is dat allemaal mogelijk, maar juridisch gezien niet. 

Het Amerikaanse bedrijf Fable heeft een AI-tool ontwikkeld voor het genereren van nieuwe afleveringen van South Park. De software doet alles automatisch: de animaties, de stemmen, het script en de montage. Het enige dat je hoeft te doen is een instructie schrijven in een paar zinnen en de tool, genaamd AI Showrunner, zou de rest moeten doen.

Fable heeft een video gepubliceerd als voorbeeld, maar de startup brengt de tool niet uit. De startup heeft geen toestemming gevraagd aan de makers van South Park en aan Comedy Central. En de kans is nihil dat zij dit goedkeuren. Fable zegt de Showrunner-AI alleen te hebben gemaakt als 'voorbeeld van generatieve tv' en 'wil er niet van profiteren'. 

"In de komende dagen zetten we de video's weer op privé", laat het bedrijf weten. "We hebben nog geen juridische claim ontvangen, maar South Park is niet ons intellectueel eigendom. De video is alleen voor onderzoeksdoeleinden gedeeld. We gebruiken materiaal dat al bestaat, zodat mensen het kunnen vergelijken." 

Staking over AI in Hollywood

De timing van de startup is bijzonder, want de aankondiging van de AI-tool valt samen met een massale staking van acteurs en scriptschrijvers in Hollywood. Die staking gaat voor een belangrijk deel over AI: acteurs vrezen dat filmstudio’s hun uiterlijk willen kopiëren via AI en schrijvers zijn bang dat er straks complete scripts voor series en films worden gegenereerd met software.

South Park had eerder dit jaar zelf ook een aflevering die deels met ChatGPT was geschreven en waarin de kinderen in de serie de AI-chatbot hun huiswerk laten maken. De stemmen in die episode waren ook met AI gegenereerd.

'Oneindige verhalen'

Fable verwacht dat de volgende grote stap op AI-gebied niet van een techbedrijf zoals OpenAI komt, maar van 'een gamestudio of zelfs een Hollywood-bedrijf'. "Creatieve technologen begrijpen interactieontwerp met kunstmatige mensen, karaktervorming door de jaren heen en gesimuleerde realiteit beter dan een puur onderzoeksbedrijf ooit zou kunnen."  Het bedrijf vergelijkt de situatie met het verleden van Pixar, dat profiteerde van het werk van computerwetenschappers, zoals Ed Catmull

Volgens Fable lost zijn AI-model een groot probleem bij het maken van realistische simulaties op: "Oneindige verhalen en dramatische gebeurtenissen." Het doel is 'eindeloze wekelijkse verhalen voor alle AI's die in de simulatie leven'. "Maar we willen niet de Warner Bros van generatieve tv worden, een ander bedrijf zal dat moeten doen."