©Bright

Review Sony WF-1000XM5: eindelijk de AirPods Pro voorbij?

Review Sony WF-1000XM5: eindelijk de AirPods Pro voorbij?

24-07-2023 18:04

Sony onthult de nieuwste versie van zijn WF-1000X-oordoppen, de kleine evenknie van zijn geprezen koptelefoon. We konden al een paar dagen luisteren, naar wat Sony 'de beste ruisonderdrukking op de markt' noemt.

Sony kwam in 2019 met de WF-1000XM3-oordopjes, toen de evenknie voor zijn WH-1000XM3-koptelefoon. De AirPods Pro waren toen nog niet uit, en het aanbod van zulke oordopjes met goed geluid én goeie active noise cancellation (ANC) was toen nog klein. In tegenstelling tot de oordopjes zelf trouwens: die waren relatief groot en het laaddoosje was nog groter. (Over de naam trouwens: WH staat voor Wireless Headphone, WF staat op zijn beurt voor Wireless Freedom. 1000X is de serie, M staat voor Mark – Sony gebruikt meestal zulke ondoorgrondelijke maar consequente titels.)

De WF-1000XM4 verschenen in 2021 en deden het al een stuk beter, zeker wat betreft het fysieke formaat. En het was even wachten op de WF-1000XM5 – de koptelefoon verscheen al ruim een jaar geleden. Maar nu zijn ze er, en het was het wachten waard. Veel kleiner, en met de beste active noise cancellation van dit moment.

Kleiner en lichter zit fijner

De oordopjes zelf zijn 25 procent kleiner en 20 procent lichter dan de vorige oordopjes. En dat is merkbaar: deze M5-dopjes blijven stukken beter in het oor zitten, steken minder ver uit en voelen veel minder zwaar. Fijn voor mensen met kleine oren: er zit nu ook een XS-dopje in de verpakking.

De inbegrepen dopjes zijn nog steeds van een soort traagschuim. Dat dicht goed af, maar je moet het wel een stukje je gehoorgang in duwen voor optimale werking. Er zijn ook veel andersoortige dopjes van derden beschikbaar. Vervangende dopjes biedt Sony in Nederland niet in de winkel aan, maar bij verlies of beschadiging kunnen klanten wel bij de serviceafdeling van Sony terecht.

Het afgeslankte ontwerp is ook doorgetrokken in het doosje: ook dat is een stuk kleiner en lichter dan het vorige exemplaar. Met 6x4x2,5 centimeter is het doosje ongeveer zo groot als dat van de AirPods Pro: prima broekzakformaat. Da's niet ten koste gegaan van de accuduur: 8 uur in de dopjes, 24 uur in totaal of 36 uur zonder ANC ingeschakeld. Snelladen kan ook: 1 minuut in het doosje en de dopjes kunnen weer een uur verder.

ANC is een schot in de roos

De active noise cancellation dan: het paradepaardje van Sony. Voor het eerst durft het bedrijf nu te claimen dat het de beste ANC ter wereld heeft. Dat zeggen de bescheiden Japanners niet zomaar: dat blijkt uit metingen volgens de breed gebruikte JEITA-standaard.

De ANC wordt nu voor het eerst verzorgd door niet één maar twee chips in de oordoppen, en door AI. Die chips werken volgens Sony efficiënter samen om de herrie om ons heen sneller en volledige in kaart te brengen, via nu 3 microfoons per oordopje. Dan wordt direct contrageluid ingezet, zodat het omgevingsgeluid wegvalt.

De grootste verbeteringen zitten volgens Sony juist op het lastigste vlak: waar constante herrie en menselijk geluid samenkomen. Met andere woorden: pratende mensen in de trein. En verrek: we hebben de oordoppen geprobeerd in een volle trein, metro en bus en de ANC werkt inderdaad bijzonder goed. Draaiende ventilatoren, pratende collega's en zelfs een luide hoogwerker werden ook allemaal vakkundig buiten gehouden door de ANC. Of het de beste ter wereld is? Dat is lastig te beoordelen, maar sterk is de ANC wel.

De uitstekende afdichting van de oordoppen zal daarbij ook helpen: daar moet je wel van houden. Hoewel de ANC goed genoeg is om urenlang zonder vermoeiing te gebruiken, gingen bij ons de afgedichte oren als eerste irriteren na uren gebruik.

Transparantie kan nog beter

De tegenhanger van ANC is overigens de transparante modus. Dan wordt omgevingsgeluid juist doorgelaten door de microfoons aan de buitenkant van de dopjes. Ook dat kan prettig zijn: je hoort je eigen muziek of podcasts, maar ook de omgeving. In het verkeer is dat ook stukken veiliger.

Bij veel oordoppen en koptelefoons werkt die transparante modus altijd net iets te agressief. De omgevingsgeluiden komen net te hard binnen, je hoort alles net even beter dan normaal. Dat is bij deze dopjes niet zo extreem als bij sommige concurrenten, maar helemaal natuurlijk klinkt de transparante modus helaas niet. Het went wel, maar alleen Apple lijkt tot nu toe de perfecte volume-instelling voor omgevingsgeluid te hebben gevonden – al zou dat ook persoonlijke voorkeur kunnen zijn.

De microfoons zijn overigens wel beter in het wegdrukken van omgevingsgeluid en windgeruis, fijn voor tijdens het bellen. Het waaide de afgelopen dagen flink, dus dat hebben we kunnen proberen. En ook dit werkt zoals beloofd, mede dankzij AI. Dat is vooral fijn voor bellen tijdens het fietsen, maar wel even wennen: je hoeft dan helemaal niet meer zo hard te roepen, maar dat doe je automatisch nog wel.

Vol, veelzijdig geluid

Het geluid van de WF-1000XM5 blijft ook ijzersterk. Mede voor die verbeterde ANC is de speakerdriver vergroot: van 6mm bij de voorganger naar 8mm nu. Ook heeft de driver een andere vorm, die volgens Sony beter in staat is een breed geluidsspectrum voort te brengen.

Dat is te horen: de WF-1000XM5 klinkt Sony-warm, met standaard een volle bas maar een merkbaar groot bereik. Stereo-muziek klinkt dichtbij, en met de equalizer in de bijbehorende app is het geluid goed aan te passen. Die instelling blijft op de dopjes bewaard, en dus ook behouden als je ze met andere apparaten koppelt. Wie door alle presets bladert, hoort nog eens extra hoe veelzijdig en krachtig deze oordoppen zijn: dit is echt premium geluid.

Ook deze nieuwe dopjes ondersteunen LDAC, op Android-apparaten. Dan luister je draadloos met een veel hogere kwaliteit dan normaal, als ook je muziekdienst dat ondersteunt tenminste. Onder andere Apple Music en Tidal ondersteunen LDAC op Android. Het blijft een optie voor de fijnproever maar neem je de aandacht voor de muziek, dan hoor je wel meer details dan bij een doorsnee opname. Het maakt muziek tastbaarder: je hoort de vingers van de muzikanten over de snaren piepen, je kan de kleppen van de saxofoon horen dichtslaan.

De oordopjes ondersteunen ook ruimtelijk geluid met headtracking op Android-apparaten vanaf Android 13. Dan wordt als het ware een virtuele surround set om je heen geplaatst. De richting waar het geluid vandaan komt staat echter vast: dat is het scherm. Dat werkt leuk, zeker omdat het beschikbaar is bij vrijwel alle diensten en op erg veel series en films.

Conclusie

De Sony 1000XM5-oordoppen zijn nog completer en capabeler dan zijn voorgangers. Redelijk compromisloos ook deze keer, dankzij de kleinere en lichtere vormgeving en ijzersterke ANC en geluid. De prijs is er wel naar, maar zeker voor Android-gebruikers is dit hét AirPods Pro-alternatief. En ook menig Apple-liefhebber zal aan het twijfelen worden gebracht door het sterke geluid en de instelbare equalizer.

De Sony 1000XM5-oordoppen zijn er in zwart met koperkleurige accenten en wit met zilverkleurige accenten. De nieuwe oordoppen zijn vanaf augustus verkrijgbaar. De adviesprijs is 320 euro.

Volg ons ook op social media.