©Bright

Duurtest Opel Zafira Life Electric: elektrisch busje vol luxe

Duurtest Opel Zafira Life Electric: elektrisch busje vol luxe

26-07-2023 16:34 Laatste update: 16:34

Onze autotester Rutger rijdt de komende weken in de Opel Zafira Life Electric: een forse elektrische bus. Deze week maakt hij kennis.

Voor menig casual autoliefhebber is de Zafira Life een kleine schok. De Zafira wordt herinnerd als een MPV waarin mensen met meer dan drie kinderen reden. Een concurrent van de Volkswagen Touran. Maar deze Zafira lijkt meer voor mensen met een hotelketen van meer dan 3 sterren. Sinds 2019 is de Zafira namelijk geen MPV meer, maar een busje. Een broer van de Citroën Spacetourer, de Toyota Pro-Ace Verso en de Fiat Scudo Combi. Allemaal verkrijgbaar met deze elektrische aandrijflijn en een 50 of 75 kWh accu.

De auto die wij rijden heet dus Opel Zafira Life Electric. Niet te verwarren met de Vivaro Electric Combi. Ja sorry, het is echt een oerwoud aan eindeloze namen bij Opel. De Vivaro Electric Combi is in principe dezelfde bus, maar dan met een minder sjiek interieur. De Zafira die wij rijden heeft zes prachtige met leer beklede stoelen.

Grotere accu kost veel geld

Er is een zogenaamde L2-versie en een L3-versie. Die laatste rijden wij en is een stuk langer. Daarvoor betaal je 1936 euro bovenop de vanafprijs van 57.000 euro. Het levert je vooral bagageruimte achter de achterste stoelen op. De upgrade van een 50 kWh-accu naar een 75 kWh-accu is overigens schandalig duur: €9014,50 voor 25 kWh. Als we ruim rekenen met 150 euro per kWh aan kostprijs, dan zit er een marge van ruim 5000 euro op het pakket. Terwijl op een grote bus als deze de 75 kWh eigenlijk de instapper zou moeten zijn.

Voor 68.000 euro rijd je dus de lange bus met de grote accu. De zwarte diamond lak kost €1150 extra. Climate Control met bediening achterin kost nog eens €1200. En met nog een paar opties, waaronder die luxe stoelen praten we over 85K voor onze superdeluxe hotelshuttle.

Volgende week hopen we de QUQUQ-box binnen te krijgen voor de Zafira Life om er tijdelijk een camper van te maken. 

Rutger Middendorp test elke maand een andere elektrische auto. Elke week lees je zijn updates in de Duurtest