©TomTom

TomTom, Meta en Microsoft gaan samen de strijd aan met Google Maps

TomTom, Meta en Microsoft gaan samen de strijd aan met Google Maps

27-07-2023 09:22 Laatste update: 13:46

TomTom, Amazon, Meta en Microsoft hebben hun eerste set open kaartdata uitgebracht. Het initiatief moet voor ontwikkelaars een nieuw gratis alternatief voor Google Maps en Apple Maps vormen. De consument kan daar uiteindelijk ook baat bij hebben.

De vier techbedrijven vormden vorig jaar de Overture Maps Foundation en die stichting heeft woensdag zijn eerste kaartdataset gepubliceerd. Het gaat om ruim 59 miljoen bezienswaardigheden en data over gebouwen, wegen en administratieve grenzen. Met die gegevens kunnen ontwikkelaars van apps en websites hun eigen producten maken, zonder de beperkingen en kosten die Google en Apple hen opleggen.

"Vooral de Places-dataset vormt een grote, voorheen niet beschikbare open dataset, met het potentieel om alles in kaart te brengen", aldus topman Marc Prioleau van Overture. De stichting wil een 'brede samenwerking' opbouwen om de open database met bezienswaardigheden (points-of-internet) uit te breiden en te onderhouden.

Concurrentie voor Google en Apple

Google Maps en Apple Maps zijn veruit de populairste kaartdiensten. Het doel van het Overture-initiatief is dat daar een derde, open concurrent naast komt. Er werken ook nog tien andere techbedrijven gespecialiseerd in geodata mee. Uiteindelijk kunnen consumenten door het initiatief meer keuze krijgen of minder hoeven te betalen voor bepaalde apps en diensten.

Als basislaag gebruikt Overture ook data van het opensource project Open Street Map (OSM). Dat is het resultaat van het invoeren van geografische gegevens door tienduizenden vrijwilligers. Al meer dan 100 miljoen kilometer aan wegen, fiets- en voetpaden zijn door OSM-gebruikers in kaart gebracht.

Luister ook onze podcast: