Het waterverbruik van Google rijst door AI de pan uit

©Google

google ai datacenter water gebruik elektriciteit
29 juli om 23:31

Doordat Google steeds meer inzet op kunstmatige intelligentie is het waterverbruik van zijn datacenters fors toegenomen. AI-systemen gebruiken relatief veel rekenkracht en daardoor meer energie, waardoor er ook veel meer water voor de koeling van servers nodig is.

Google ontwikkelt de laatste jaren steeds meer AI-toepassingen, zoals zijn fantasierijke chatbot Bard en nieuwe AI-functies in de zoekresultaten. Maar dat heeft wel een schaduwkant: een stijging van het gebruik van elektriciteit en water door de Google-datacenters. Volgens het nieuwe milieurapport van Google heeft het bedrijf vorig jaar 20 procent meer water verbruikt dan in 2021, in totaal ruim 21 miljard liter water. De stijging wordt door experts grotendeels toegeschreven aan de groeiende AI-inspanningen van de techreus. 

Waterstress

Het trainen van AI-modellen en de berekeningen door AI-systemen verbruiken zeer veel energie, en daarmee enorme hoeveelheden water voor koeling. Een groot deel van dit gebruikte water is schoon genoeg om als drinkwater te worden gebruikt. Dat terwijl waterschaarste wereldwijd een ernstig probleem is. 

Volgens Google was 82 procent van zijn zoetwatergebruik vorig jaar afkomstig uit regio's met 'weinig waterstress'. Het bedrijf heeft ook meerdere projecten om het door datacenters gebruikte water te zuiveren. Dat gebeurde in 2022 met zo’n 6 procent van het gebruikte zoetwater. In Arizona stapt Google bij een nieuw datacenter vanwege watertekorten over op 'luchtgekoelde technologie'.

Concurrenten

Google is de afgelopen maanden op AI-gebied de concurrentiestrijd aangegaan met onder andere Microsoft, ChatGPT-maker OpenAI en Meta. Die bedrijven kampen met dezelfde problemen rond het grotere energie- en watergebruik van AI-toepassingen.