Expliciete beelden nu standaard vaag in Google-resultaten

©Unsplash

google zoeken afbeelding tips
3 augustus om 19:00
Laatste update: 3 augustus om 20:01

Google gaat expliciete afbeeldingen, zoals beelden die alleen voor volwassenen geschikt zijn of die geweld bevatten, voortaan standaard vervagen in de zoekresultaten. 

Google rolt de nieuwe vervagingsinstelling in SafeSearch deze maand uit naar alle gebruikers wereldwijd. Dat maakte het techbedrijf vandaag bekend. Je kunt de optie altijd weer aanpassen of uitzetten. Als voogd of beheerder van een schoolnetwerk kan je de instelling vergrendelen, zodat hij altijd actief blijft.

Google maakt het ook makkelijker voor gebruikers om expliciete afbeeldingen van zichzelf uit de zoekresultaten te laten verwijderen. Ook zijn de formulieren voor verwijderingsverzoeken simpeler gemaakt.

Contactgegevens verwijderen

Verder maakt Google het makkelijker om te controleren of websites je contactgegevens hebben gepubliceerd. Vorig jaar kwam Google al met de tool 'Resultaten over jou', waarmee je gegevens uit zoekresultaten, zoals je telefoonnummer, adres of mailadres, kan laten verwijderen. Die tool kan je nu ook automatisch waarschuwen zodra er contactgegevens van je opduiken op websites. Daarvoor biedt Google een nieuw dashboard aan.

"We stellen je ook op de hoogte wanneer er nieuwe resultaten met je contactgegevens verschijnen in Google Zoeken, zodat je je geen zorgen hoeft te maken." Het nieuwe dashboard is er voorlopig alleen in de VS en in het Engels, maar het komt volgens Google binnenkort naar meer talen en landen. 

Ouderlijk toezicht

Daarnaast maakt Google het makkelijker om de instellingen voor ouderlijk toezicht direct in de zoekmachine te vinden. Je hoeft daarvoor alleen maar in te tikken 'google ouderlijk toezicht' of 'google familielink'.

Lees ook: Waarom er nu zulke grote kortingen op e-bikes zijn.