© Virgin Galactic

Voor het eerst gaan een moeder en dochter samen naar de ruimte

Voor het eerst gaan een moeder en dochter samen naar de ruimte

07-08-2023 22:23 Laatste update: 08-08-2023 07:46

De 18-jarige Caraïbische studente Anastasia Mayers vliegt donderdag samen met haar moeder Keisha Schahaff naar de rand van de ruimte. De vrouwen bemachtigden gratis zitjes voor een van de eerste commerciële vluchten met een ruimtevliegtuig van Richard Bransons ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic.

Voor de eerste keer in de geschiedenis zal donderdag een moeder samen met haar dochter naar de rand van de ruimte reizen. De vrouwen zullen bovendien de eerste personen van Caraïbische oorsprong zijn die een suborbitale vlucht maken. Zij zullen zo’n 90 minuten lang in de ruimte vertoeven.

Schahaff deed in 2021 mee aan een wedstrijd van Virgin Galactic, toen zij naar het Verenigd Koninkrijk reisde om het visum van haar dochter, die in Schotland studeert, te regelen. Enkele maanden later bleek dat de vrouw twee tickets had gewonnen. Richard Branson reisde persoonlijk naar Schahaffs thuisbasis Antigua om het nieuws persoonlijk te brengen.

Tweede commerciële vlucht

De vlucht die donderdag plaatsvindt, is slechts de tweede commerciële vlucht van Virgin Galactic sinds het bedrijf werd opgericht. De eerste, die in 2019 geboekt werd door de Italiaanse luchtmacht, vond in juni dit jaar plaats. 

De passagiers van die vlucht, de Galactic 01-missie, bereikten een hoogte van zo’n 85 kilometer. Ook Schahaff en Mayers zullen die hoogte bereiken. Hoewel de internationaal erkende grens van de ruimte zich op een hoogte van 100 kilometer bevindt, beschouwt de Amerikaanse luchtvaartwaakhond, de Federal Aviation Administration (FAA), 80 kilometer al als de rand van de ruimte. 

Eerste Olympiër in de ruimte

Aan boord zal zich ook de 80-jarige Brit Jon Goodwin bevinden. Hij kocht zijn ticket 18 jaar geleden voor zo’n 250.000 dollar. Goodwin was in de jaren 1970 een Olympische kanovaarder. Hij zal de eerste Olympiër in de ruimte worden. 

De drie ruimtetoeristen zullen vergezeld worden door drie bemanningsleden. De commandant van de missie is voormalig NASA-astronaut CJ Sturckow. Het wordt zijn achtste ruimtevlucht. De piloot van Galactic 02 is Kelly Latimer, een voormalige gevechtspilote. Zij zal voor het eerst in haar leven naar de ruimte gaan. Het derde bemanningslid is commercieel astronaute Beth Moses. Zij werd in 2019 de eerste vrouw die naar de ruimte ging met een privaat ruimtevaartuig, een prototype van Virgin Galactic.