©VanMoof

Tijd dringt voor VanMoof: nog geen groen licht voor een doorstart

Tijd dringt voor VanMoof: nog geen groen licht voor een doorstart

10-08-2023 13:07 Laatste update: 13:55

De curatoren van VanMoof verwachten pas na het weekend uitsluitsel te kunnen geven over een mogelijke doorstart van de failliete Amsterdams e-bike-maker. 

Sinds het faillissement van VanMoof half juli werken de curatoren aan een eventuele doorstart van de Amsterdamse e-bike-fabrikant. Meerdere bedrijven hebben vorige week vrijdag een bod op VanMoof gedaan. Het bod van het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com werd afgewezen. De curatoren wilden het liefst met één partij verder praten, maar inmiddels wordt er weer onderhandeld met meerdere partijen. Welke bedrijven dat zijn, willen de curatoren niet kwijt.

Wel is duidelijk dat de gesprekken meer tijd dan verwacht kosten. Curator Jan Padberg denkt dat er pas na het weekend duidelijkheid komt. Ook de VanMoof-oprichters Taco en Ties Carlier zouden het personeel hebben laten weten dat er begin volgend week een besluit volgt.

'Medewerkers lopen weg'

Inmiddels begint de tijd te dringen voor VanMoof. Zo hebben de Amerikaans en Taiwanese BV’s, die nog niet failliet zijn, nu ook grote problemen. Hoe langer de onzekerheid duurt, hoe meer ontslagen medewerkers in Nederland aan de slag gaan bij andere bedrijven. Stella is een van de concurrenten die al heeft toegegeven gesprekken te voeren met ex-VanMoofers.

"Mensen lopen weg. Ze gaan andere plannen maken zolang het onzeker blijft", zegt Padberg vandaag tegen RTL Z. Als het nog langer duurt, wordt een volledige doorstart lastig: "Dan kunnen we het bedrijf alleen nog maar in bits en pieces gaan verkopen."

Geen interesse grote fabrikanten

Om VanMoof weer nieuw leven in te blazen zijn miljoenen euro's nodig. Het Amsterdamse fietsmerk leed zowel in 2021 als 2022 ongeveer 80 miljoen verlies. In totaal is er bijna 200 miljoen in het bedrijf geïnvesteerd. 

De grote fietsfabrikanten Giant en Trek blijken geen toekomst meer te zien in VanMoof. De Amerikaanse durfinvesteerder KKR, dat vorig jaar de grote Nederlandse fietsfabrikant Accell Group overnam, wil tegenover Bright geen commentaar geven op een mogelijke rol bij een doorstart van VanMoof.

Boze topman Micromobility

Intussen legt de topman van Micromobility.com, Salvatore Palella, zich nog niet zomaar neer bij het afwijzen van zijn bod op VanMoof door de curatoren. Palella schreef een reeks boze posts op X over de geruchten dat de VanMoof-oprichters, de broers Carlier, een lege vennootschap zouden willen gebruiken om VanMoof over te nemen.

Als dat gebeurt, dan zegt Palella naar de rechter te stappen om dit aan te vechten. "De sleutels van het bedrijf teruggeven aan hetzelfde management, het management dat deze problemen heeft veroorzaakt, lijkt me niet juist." Micromobility.com, dat zich tot voor kort vooral richtte op het verhuren van e-stepjes en e-bikes, verkeert zelf ook in zwaar weer.

VanMoof-onderdelen te koop

Doordat VanMoof-fietsen speciale eigen onderdelen gebruiken, is het repareren van de e-bikes momenteel lastig. De meeste reparateurs hebben geen onderdelen meer op voorraad. Een uitzondering is het Franse e-bike-platform Upway.

VanMoof-klanten hebben zelf ook initiatieven opgezet om onderdelen beschikbaar te maken. Zo werd afgelopen week de webwinkel FixJeVanMoof.nl gelanceerd, met als doel om het mogelijk te maken om zelf VanMoof-fietsen te repareren. De webwinkel verkoopt onder meer de boost- en belknop voor de VanMoof S3 en X3, achterwielen voor de VanMoof S2, S3 en S4 en remblokken voor de S5 en A5.

Zelf ruim 20 e-bikes van 8 merken proefrijden? Kom naar onze Bright E-bike Party.