Disney-baas zegt geen 'nee' tegen een overname door Apple

©Disney/Apple

disney apple verkopen overnemen bob iger
10 augustus om 17:58

Een opmerkelijk gerucht gaat de afgelopen tijd rond: Disney zou interesse hebben in een verkoop aan Apple. Disney-topman Bob Iger zegt in ieder geval geen nee tegen die mogelijkheid.

Disney-ceo Bob Iger kwam onlangs terug uit zijn pensioen om opnieuw leiding te geven aan Disney. Hij wil het bedrijf winstgevender maken - en vooral Disney+ en de andere streamingdiensten helpen daar niet bij. Disney wil daarom net als Netflix het delen van accounts gaan aanpakken.

De hele boel verkopen

Winst maken kan ook rigoureuzer, door de hele tent te verkopen. Er gaan al langer geruchten dat Apple de ideale overnamekandidaat zou zijn. De bedrijven hebben veel verwant, werken vaak nauw samen en Apple-oprichter Steve Jobs zat als Pixar-oprichter in het bestuur van Disney. Dus toen de Disney-topman de nieuwste kwartaalcijfers toelichtte, kreeg hij de vraag wat hij van een verkoop aan Apple vindt.

"Het is niet iets waar we geobsedeerd door zijn", aldus Iger over een verkoop aan Apple. "Natuurlijk zou iedereen die hierover speculeert, ook de wereldwijde toezichthouders in acht moeten nemen. Meer zeg ik er niet over", besloot de Disney-topman.

Enorme bedragen

Een eventuele overname van Disney door Apple zou inderdaad behoorlijk onder een vergrootglas komen te liggen. Het zou ongeëvenaard zijn, het zou de lang bevochten overname van Activision Blizzard door Microsoft doen verbleken. Disney heeft momenteel een marktwaarde van een kleine 165 miljard dollar, en vaak wordt bij een overname meer dan die waarde afgerekend.

Je zou kunnen denken: waar rook is, is vuur. Dat denken in ieder geval de experts die spraken met The Hollywood Reporter. "Ik denk niet dat Apple het bedrijf zou willen kopen in zijn huidige staat", aldus een anonieme expert. "Maar als je ziet dat Bob Iger dingen gaat afstoten, dan voelt het alsof hij voorbereidingen treft voor een verkoop. En er geen enkele koper zoals Apple."

ESPN en Hulu afstoten

Iger sorteert de afgelopen tijd voor op het mogelijk afstoten van onder meer sportzender ESPN, streamer Hulu en zender/producent FX.

Maar zelfs het verkopen van Disney+ of het hele bedrijf is kennelijk niet uitgesloten: Iger had immers ook 'absoluut niet' kunnen antwoorden. Het geld zal Apple in ieder geval wel bij elkaar kunnen krijgen, met een marktwaarde van 2,8 biljoen dollar en een vrije kasstroom van 62 miljard dollar.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>