©Volkswagen

Jammer: Volkswagen ID.Buzz komt er voorlopig niet als camper

Jammer: Volkswagen ID.Buzz komt er voorlopig niet als camper

11-08-2023 11:14

Voor wie uitkijkt naar een vakantie in de camperversie van de elektrische Volkswagen ID Buzz hebben we slecht nieuws. Zo'n California-variant van het elektrische VW-busje lijkt jaren vertraging op te lopen.

De camperversie van de Volkswagen ID Buzz werd in 2025 verwacht, maar door die planning heeft Volkswagen een streep gezet. Het elektrische busje zou met de toevoeging van een uitklapdak, omvormers en kampeeruitrusting te zwaar worden om in Europa met een normaal rijbewijs (categorie B) te mogen besturen. Die grens ligt in de EU op 3500 kg. Volkswagen heeft de productiestart volgens bronnen van de Duitse site Edison uitgesteld.

Het wachten is op een nieuwe generatie accu’s met hogere capaciteit, zodat het accupakket flink minder zwaar kan worden. Want je wilt op vakantie in een camper ook genoeg bagage kunnen meenemen. Bovendien moeten zowel de actieradius als de prijs aantrekkelijk blijven. Het is daardoor onzeker of de California-versie van de VW ID Buzz überhaupt nog dit decennium verschijnt.

Er zijn wel andere bedrijven die het huidige elektrische Volkswagen-busje al kunnen ombouwen tot camper. Met uitbreidingssets kan je dan de achterbank omtoveren tot een tweepersoonsbed en voeg je een klein keukentje toe. Met een klein hefdak kan je dan op sommige plekken in het busje ook rechtop staan. 

Verlengde versie

In juni kondigde Volkswagen wel een verlengde versie van de ID Buzz aan met een grotere accu en optioneel een extra zitrij. Er zijn dan maximaal zeven zitplekken, waardoor de verlengde ID Buzz bijvoorbeeld geschikt is voor grote gezinnen. De nieuwe Volkswagen ID Buzz met lange wielbasis is bijna vijf meter lang, 25 centimeter langer dan de normale ID Buzz, die vorig jaar op de markt kwam.

De huidige VW ID.Buzz met korte wielbasis verkoopt overigens al goed in Duitsland, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Volkswagen verkocht in het thuisland dit jaar al ruim 2800 exemplaren, waarvan 536 in juli. De populariteit van de ID.Buzz zorgde ervoor dat Volkswagen in Duitsland Tesla heeft ingehaald als marktleider bij elektrische auto's.