Deze insect-achtige bril van Meta maakt AR realistischer

©Meta

meta vr virtual reality ar augmented reality brillen prijzen
11 augustus 2023 om 12:18
Laatste update: 11 augustus 2023 om 12:28

Meta blijft flink doorwerken aan vernieuwende slimme brillen. Meta's VR-conceptbril Flamera viel deze week in de prijzen bij een belangrijk graphics-event. En volgens ingewijden komt Meta volgend jaar met een hele speciale AR-bril.

Huidige versies van VR-brillen zijn nog op allerlei gebieden technisch beperkt, maar de belofte is al jaren duidelijk. Meta is één van de bedrijven die miljarden investeert om die technische beperkingen weg te innoveren, en dat is nu met prijzen beloond.

Twee prototypes van Meta zijn in de prijzen gevallen tijdens SIGGRAPH, een jaarlijkse conferentie rond computergraphics met de nieuwste ontwikkelingen van alles van animatietechnieken en motion capture tot games en VR.

Bril met veel realistischer blikveld

Meta is beloond voor zijn prototypes Butterscotch Varifocal en Flamera, waarbij die tweede er het meest opvallend uitziet. De Flamera-demo won de prijs 'Best in Show', dus dat belooft wat. Flamera ziet eruit alsof er insecten-ogen op een normale VR-bril zitten. Het doel van de bril is om mixed reality realistischer te maken.

Veel VR-brillen kunnen al prima mixed reality laten zien, via camera's die voorop de bril zitten. Die filmen de omgeving, die dan in de bril wordt geprojecteerd. Maar: de camera's zitten een stukje voor je ogen, of soms een stukje hoger, lager of ernaast. De beelden kunnen daarop worden gecorrigeerd, maar dat kleine verschil merk je meteen. "Om deze uitdaging aan te gaan, brainstormden we over optische ontwerpen die direct dezelfde lichtstralen konden opvangen die je met blote ogen zou zien", zegt Meta-onderzoeker Grace Kuo.

De oplossing is een heel ander soort camera dan we gewend zijn. Niet met één vaste lens en vaste sensor, maar met een insect-achtige tros aan lenzen. Die vangen als het ware een hele reeks blikvelden, en via een oogsensor wordt vervolgens vastgesteld welk van die blikvelden het meest aansluit bij het blikveld dat je zou zien zonder bril.

De technologie is nu nog niet geschikt voor een consumentenbril, maar laat volgens Meta wel duidelijk zien hoe realistisch mixed reality kan worden, juist ook met niet-transparante glazen.

Publieksprijs voor Butterscotch

Het Butterscotch Varifocal-prototype ging er met de publieksprijs vandoor. Met die technologie wil Meta het kijkplezier verbeteren van VR-brillen met traditionele camera's voorop. Zulke camera's hebben namelijk maar één focuspunt, en als je bijvoorbeeld je telefoon probeert te lezen, is dat vaak te dichtbij.

Wat moet je dan hebben? Een varifocale lens dus, en dat heeft Meta bereikt door een motortje tussen twee lenzen te monteren, kort door de bocht. "Dit onderzoek wil aantonen dat een VR-systeem de visuele helderheid biedt die aansluit bij de mogelijkheden van het menselijk oog", zegt optisch wetenschapper Yang Zhao.

Verder gebruikt het prototype een scherm met zeer hoge resolutie, maar met een kleinere kijkhoek. Ook dit is echter weer een toekomstvisie, die waarschijnlijk wel wat dichterbij ligt dan Flamera. "Met Butterscotch Varifocal kunnen we dingen in VR zien met een vergelijkbare resolutie en kwaliteit als wat we in de fysieke wereld zien", zegt Zhao. "Dat opent deuren naar veel nieuwe mogelijkheden om geweldige ervaringen in VR op te bouwen."

Meta komt met AR-bril in zeer kleine oplage

Verder gaat er nog een gerucht over een aanstaande AR-bril van Meta, met transparante lenzen. Meta zou daarvoor een militair materiaal gebruiken, zeggen ingewijden tegen The Information. Het zou gaan om een zeer kleine oplage van slechts 1000 exemplaren, bedoeld voor vroege testers.

Voor de brillenglazen zou Meta siliciumcarbide gebruiken, een zeer hard materiaal dat bovendien beter geschikt zou zijn om beelden op te projecteren dan normaal glas. Maar de productie is ook nog nieuw en duur. Meta zou met de test onder meer willen uitzoeken of een grotere productie wel vruchten afwerpt.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>