© Mahrous Houses

Rechtszaak tegen HP om printers die niet scannen als inkt op is gaat toch door

Rechtszaak tegen HP om printers die niet scannen als inkt op is gaat toch door

12-08-2023 19:44

Eerder dit jaar werd het Amerikaanse techbedrijf HP aangeklaagd door verschillende klanten, omdat printers van het bedrijf niet meer in staat zouden zijn om te scannen of faxen wanneer de inkt op is. HP wilde de aanklacht laten seponeren, maar een federale rechter heeft daar deze week geen gehoor aan gegeven.

Twee klanten die printers van HP kochten, beweren in een collectieve rechtszaak dat het bedrijf die opzettelijk uitschakelt wanneer de inkt op is. Daardoor zou het niet meer mogelijk zijn om functies te gebruiken waar geen inkt voor nodig is, zoals scannen of faxen. Op die manier zou het bedrijf hen dwingen om dure inktpatronen te kopen, zelfs wanneer zij die niet per se nodig hebben.

"Printerinkt - die meer dan 80 dollar per ons (28 gram) kan bedragen - is duurder dan veel gekoesterde luxeartikelen zoals zilver, kaviaar en champagne", klinkt het in de aanklacht. "Wat HP verzuimt te melden is dat, als ook maar één van de inktpatronen te laag, leeg of beschadigd is, de scanfunctie op de 'all-in-one' printer wordt uitgeschakeld en niet werkt zoals geadverteerd."

HP al vaker in opspraak

HP wilde de zaak laten seponeren. Het bedrijf beweert onder andere dat het niet “op actieve wijze” een defect probeerde te verbergen. Volgens de rechter die de zaak behandelde, Beth Labson Freeman, is er echter wel degelijk bewijs dat HP van het probleem afwist. Ze verwijst naar een gesprek tussen een klantendienstmedewerker van het bedrijf en een klant, waarin die eerste vertelde dat de printer “niet zal werken” zonder inkt.

Het techbedrijf kwam de voorbije jaren al vaker in opspraak met zijn printers. Zo werd HP al aangeklaagd omdat het printers liet stoppen met werken wanneer klanten inktpatronen gebruiken van andere producenten. Uiteindelijk werd de zaak in 2022 beslecht. Klanten in België, Italië, Spanje en Portugal kregen toen een schadevergoeding.

Niet enkel HP

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf dat printers produceert, wordt aangeklaagd omdat het printers uitzet wanneer de inkt op is. In 2021 werd ook techbedrijf Canon voor de rechtbank gesleept. Uiteindelijk werd eind vorig jaar een minnelijke oplossing gevonden.