© Jorgen Hendriksen

Een Tesla die in de VS total loss werd verklaard rijdt nu weer rond in Oekraïne

Een Tesla die in de VS total loss werd verklaard rijdt nu weer rond in Oekraïne

12-08-2023 21:46 Laatste update: 13-08-2023 11:16

Een Amerikaanse Tesla, die eind 2022 total loss werd verklaard en werd verkocht voor onderdelen, rijdt nu weer rond in Oekraïne. De Amerikaan van wie de auto was, kreeg ineens meldingen van de Tesla-app die hij nog op zijn telefoon had. 

De Tesla Model X van CNBC-redacteur Jay Yarow werd vorig jaar total loss verklaard. De journalist verkocht de auto dan maar voor onderdelen via de veilingsite Copart. Op de website worden zwaar beschadigde auto’s met een zogenaamde bergingstitel verkocht, een document dat aangeeft dat een voertuig schade heeft die de waarde van de auto overtreft. Auto’s met een bergingstitel mogen in de VS niet meer de weg op, maar in sommige landen, zoals Oekraïne, mag dat wel.

Enkele maanden na de verkoop, kreeg Yarow opnieuw meldingen op zijn Tesla-app, schrijft hij in een post op X. Zijn auto bleek rond te rijden in het zuiden van Oekraïne, relatief dicht bij de frontlinies. De nieuwe eigenaar gebruikte zelfs Yarows Spotify-account om naar muziek te luisteren.

Veiligheidsoverwegingen

Volgens Ken Tindell, CTO van cyberbeveiliger Canis Labs, moeten eigenaren van moderne auto’s zich bewust zijn van de risico’s als zij die, zelfs als ze total loss zijn, verkopen. Hij vertelde aan CNBC dat data op die manier in de verkeerde handen terecht kunnen komen. Dit is overigens ook een probleem bij laptops, smartphones en smart-tv’s, zegt Tindell.

Gebruikers die geen stappen ondernemen om hun data te verwijderen, zoals Yarow, kunnen na de verkoop niet altijd meer iets doen. De klantenservice van Tesla liet aan de journalist weten hoe hij zijn auto kan ontkoppelen van zijn app, maar daarvoor moet hij over de gegevens van de nieuwe eigenaar beschikken. Wanneer een auto via een veilingswebsite als Copart wordt verkocht, is het zeer moeilijk voor verkopers om te weten waar hun auto terechtkomt.