Deze modulaire auto is duurzamer én goedkoper: 'Auto-industrie inspireren'

©TUE

modulaire auto eterne tu eindhoven duurzame leaseauto lease
17 augustus om 09:42

Studenten van de TU Eindhoven hebben een manier ontwikkeld om de levensduur van auto's te verlengen en de CO2-uitstoot tijdens het productieproces 'met een derde te verlagen'. Ze laten dat zien met hun modulaire conceptauto Eterna.

Een auto gaat gemiddeld na zo'n 20 jaar naar de sloop. Maar veel materialen zijn dan nog niet afgeschreven. Het Eindhovense studententeam TU/ecomotive ontwierp daarom de modulaire auto Eterna. Bepaalde onderdelen kunnen langer in de auto blijven. Je vervangt alleen onderdelen die echt aan het einde van hun levenscyclus zijn. De Eterna heeft een onderkant die bedoeld is voor langdurig gebruik, met onder meer de accu's en de motor. De bovenkant is vervangbaar en bevat materialen met een kortere levensduur.

Het gevolg is dat de productiekosten omlaag kunnen. Volgens de studenten bespaart Eterna 20 ton CO2 aan totale productiekosten vergeleken met een gemiddelde auto. Vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 die 800 bomen jaarlijks uit de lucht halen. 

3D-geprinte onderdelen

De buitenkant en bepaalde interieuronderdelen zijn geprint met gerecycled plastic. Zo komen de stoelen uit de 3D-printer en zijn ze bekleed met cactusleer. Deze manier van prototyping toont volgens de studenten 'alternatieve productiemethoden voor de auto-industrie'. De Eterna gebruikt de P4X-batterijen van Cleantron en beschikt over steer-by-wire technologie. "Deze technologie elimineert de fysieke verbinding tussen een stuursysteem en wielen, waardoor de verbinding eenvoudig kan worden verbroken."

Lease-auto van de toekomst?

De studenten willen met hun conceptauto de 'auto-industrie inspireren', zodat fabrikanten efficiënter gebruik van materialen gaan maken. "Als we auto’s niet langer als één geheel gaan zien, maar als twee aparte levenscycli, is dat feitelijk een systeemverandering", aldus teammanager Stijn Plekkenpol.

Het team denkt dat dit modulaire model erg geschikt voor het leasen van auto's door consumenten. Plekkenpol: "Het leasebedrijf zorgt ervoor dat de consument een up-to-date voertuig heeft; elke 5 jaar worden er kleine updates in de bovenkant gemaakt, elke 20 jaar wordt de gehele bovenkant vervangen, terwijl de onderkant grotendeels hetzelfde blijft."

Tour door Europa

De studenten hebben hun concept vandaag gepresenteerd, maar ze zitten niet stil. Ze maken met de Eterna de komende weken een tour door Europa, waarbij ze gaan praten met onder meer Ford en Ferrari. Ook staan ze op de grote autobeurs IAA in München.

Vorig jaar kwam TU/ecomotive ook al met de duurzame conceptauto ZEM, een elektrische auto die meer CO2 opvangt dan hij uitstoot.