© Samsung

Samsung werkt aan randloos OLED-scherm voor smartphones

Samsung werkt aan randloos OLED-scherm voor smartphones

20-08-2023 16:45 Laatste update: 18:06

Smartphone-marktleider Samsung werkt aan volledig randloze OLED-schermen voor toekomstige smartphones. Dat blijkt uit beelden van een presentatie van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Volgens het bedrijf zullen de OLED-schermen de voorkant van een toestel volledig omsluiten, zodat de rand volledig verdwijnt. Verder zullen de randloze schermen gelamineerd zijn en zal de helderheid van de schermrand aangepast kunnen worden, staat er in de presentatie, waarvan beelden via X zijn uitgelekt

Ook zal de camera verborgen zitten achter het scherm Er is dus sprake van een zogenaamde Under Panel Camera (UPC). Samsung ontwikkelde eerder al UPC’s voor smartphones. Onder andere de Galaxy Z Fold 4 en 5 zijn er mee uitgerust. 

Tot nu toe zijn beelden gemaakt met UPC's echter minder kwalitatief dan beelden met normale frontcamera's. Voor vouwbare telefoons, zoals de Galaxy Fold, is dat minder erg, omdat gebruikers wanneer die zijn dichtgeklapt nog gebruik kunnen maken van de achterste camera. Maar bij een normale telefoon zou de UPC de enige frontcamera zijn en moet de kwaliteit dus beter worden. Volgens Patently Apple erkende Samsung tijdens de presentatie van de randloze schermen dat de technologie nog niet klaar is. 

Ook voor iPhones

Een paar weken geleden lekte via de Zuid-Koreaanse nieuwssite The Elec ook uit dat Samsung aan een randloos scherm werkt voor gebruik in een toekomstige iPhone. De fabrikant moet daarbij echter een aantal uitdagingen overwinnen. De circuits moeten bijvoorbeeld onder de rand door buigen. Ook moet er voldoende ruimte zijn voor de antenne.

Volgens The Elec eist Apple bovendien van schermleveranciers dat de iconische platte zijkant van de iPhone behouden wordt. Dat is moeilijker te verwezenlijken dan een randloos scherm met een gebogen zijkant. Het zou dus nog enkele jaren kunnen duren voordat de eerste volledig randloze iPhone op de markt komt.

Lees ook: iPhone 15 wordt een grote update - hier kijken we naar uit

© Samsung