©Apple

iPhone nu ook in Nederland als pinapparaat te gebruiken

iPhone nu ook in Nederland als pinapparaat te gebruiken

22-08-2023 11:35 Laatste update: 11:38

Apple stelt de functie Tap to Pay vanaf vandaag beschikbaar in Nederland. Winkeliers en verkopers kunnen dan hun iPhone als pinapparaat gebruiken, via een betaaldienst zoals Adyen en SumUp.

Tap to Pay werd vorig jaar al geïntroduceerd voor Amerikaanse winkeliers, maar is er nu ook in Nederland. Met Tap to Pay kunnen verkopers en winkeliers contactloze pinbetalingen ontvangen met hun iPhone, zonder dat daar extra apparatuur voor nodig is. Die betalingen hoeven niet per se via Apple Pay gemaakt te worden: contactloze pinpassen, creditcards en andere smartphones werken ook.

De functie is volgens Apple handig voor 'kleine bedrijven tot de grote retailers'. De functie is vooral praktisch voor bijvoorbeeld marktkooplui of ijskramen, die dan betalingen kunnen ontvangen zonder extra apparatuur, die geld kost en stuk kan gaan.

Betalingen via Tap to Pay zijn voor de klant even snel, betrouwbaar en bekend als betalen via een vast pinapparaat. Voor de verkoper is het sneller en makkelijker dan betalen via bijvoorbeeld QR-codes, een methode die nu regelmatig wordt gebruikt door verkopers zonder vast pand.

Echt gericht op verkopers

De functie is echt gericht op verkopers, en niet bedoeld om geld naar elkaar over te maken: dan kun je bijvoorbeeld beter Tikkie gebruiken, of de betaalfunctie van je bank. Voor Tap to Pay hebben winkeliers een zakelijke betaalprovider nodig: de eerste die de dienst in Nederland ondersteunen zijn Adyen en SumUp. Later volgen in Nederland Klearly, myPOS, Pay, Rabobank, Revolut, Stripe, Viva Wallet en Worldline.

Voor klanten is het gebruik van Tap to Pay gratis, net zoals al het andere contactloze betaalverkeer. De kosten zijn voor de winkelier, en verschillen per aanbieder. Alle betalingen verlopen volgens Apple versleuteld en worden verwerkt via het Secure Element dat onderdeel is van iPhone-chips. Net als bij Apple Pay weet Apple niet wat er gekocht wordt en door wie.

NFC steeds verder open bij Apple

Tap to Pay werkt op de iPhone XS of nieuwer. Strikt genomen stelt Apple gewoonweg de NFC-scanfunctie van de iPhone open voor bedrijven die een overeenkomst met Apple sluiten. Veel contactloze functies werken via NFC, zoals contactloos betalen en bijvoorbeeld de OV-chipkaart.

Apple houdt de NFC-functie van iPhones vrij gesloten, in tegenstelling tot makers van Android-telefoons. Daarom is het op Android al langer mogelijk om op deze manier betalingen te ontvangen en kunnen banken hun eigen betaalfunctie inbouwen zonder langs de fabrikant van het toestel te hoeven.

De houding van Apple heeft weer het voordeel dat misbruik van de NFC-functie moeilijker is. Apple stelt de functie alleen open na een overeenkomst, niet zomaar voor iedereen. Inmiddels is de functie wel een stuk opener dan voorheen. iPhone-gebruikers kunnen via NFC betalen, in sommige landen inchecken voor het OV, auto's en hoteldeuren openen. Ook kunnen rijbewijzen en identiteitsbewijzen in sommige landen al digitaal worden bewaard op iPhones.

Lees meer nieuws over Apple.