©Pexels

instagram feed chronologisch facebook chronologische instelling

Nieuwe optie: op Instagram en Facebook kun je nu echt alles chronologisch zien

22 augustus om 12:55
Laatste update: 22 augustus om 15:23

Instagram en Facebook geven Europese gebruikers binnenkort de mogelijkheid om alles in chronologische volgorde te zien. Niet alleen berichten maar ook Stories en Reels staan dan chronologisch gerangschikt en niet door de algoritmes van Meta. Ook krijg je dan geen content meer te zien van accounts die je zelf niet volgt.

Op Instagram en Facebook kun je binnenkort alleen berichten, Stories en Reels zien van mensen die je volgt, gerangschikt in een chronologische volgorde. Meta voert deze maatregel in Europa in. "Op Facebook en Instagram hebben gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen Stories en Reels te bekijken van mensen die ze volgen, gerangschikt in chronologische volgorde, van nieuw naar oud", schrijft Meta-topman Nick Clegg. 

Ook de zoekfunctie van Facebook en Instagram levert dan alleen resultaten op basis van de ingevoerde woorden op. Bij de rangschikking van de zoekresultaten spelen je eerdere activiteiten en interesses niet meer mee.

De nieuwe mogelijkheid wordt binnenkort uitgerold. Het is nog niet precies duidelijk waar gebruikers de nieuwe instelling zullen vinden. Op Instagram en Facebook kon je sinds vorig jaar al een chronologische feed van berichten zien, maar die mogelijkheid is er tot nu toe niet voor Reels en Stories. 

Strenge Europese regels

Meta doet de aanpassingen om te voldoen aan de strengere EU-wetgeving Digital Services Act (DSA). Grote online-platforms moeten gebruikers volgens die regels de optie bieden om zich af te melden voor gepersonaliseerde aanbevelingen.

TikTok kondigde begin deze maand ook een soortgelijke wijziging voor Europese gebruikers aan: zij kunnen de gepersonaliseerde For You-feed uitzetten.

Volg ons ook op sociale media.