©OregonDoT

Stroom opwekken met regen: binnenkort ook regenpanelen op je dak?

Stroom opwekken met regen: binnenkort ook regenpanelen op je dak?

27-08-2023 21:58

Komen er na zonnepanelen straks ook regenpanelen op daken te liggen? Wetenschappers hebben onderzocht hoe elektriciteit is op te wekken uit regendruppels. Dat kan volgens hen op grote schaal gebeuren.

De Chinese wetenschappers maakten gebruik van zogenaamde tribo-elektrische nanogeneratoren (TENG), die elektriciteit uit regendruppels kunnen genereren. Maar tot nu toe was het moeilijk om dat proces op te schalen. Dat komt doordat de zeer kleine ladingen die gegenereerd worden als druppels een paneel raken, snel verloren gaan. Daardoor was de opgewekte hoeveelheid energie in het verleden zeer klein.

De auteurs van het onderzoek, onlangs gepubliceerd in het vakblad iEnergy, losten het probleem op door te kijken naar hoe zonnepanelen werken. Wanneer zonnecellen gecombineerd worden, kunnen ze grotere hoeveelheden energie opwekken dan individueel. Door TENG’s op dezelfde manier met elkaar te verbinden met behulp van zogenaamde bridge array-generatoren, stapelen ladingen zich op in plaats van te verdwijnen. 

Energie opwekken op 'grote schaal'

Op deze manier verkregen de onderzoekers een piekvermogen dat 'bijna vijf keer zo hoog' was als met conventionele technologie. Daardoor zou het mogelijk zijn om de technologie op te schalen om in grote hoeveelheden energie te produceren. De wetenschappers beweren dat het piekvermogen bijna 200 watt per vierkante meter bedraagt. 

Voorlopig zijn er nog geen plannen om de technologie op de markt te brengen. De onderzoekers denken dat die mogelijkheid er in de nabije toekomst wel komt. Ze spreken in hun paper zelfs van energieopwekking op 'industriële schaal'.

Lees ook: Deze smartphone kun je gewoon bedienen in de regen