Apple verwacht veel van iPhone 15 Pro Max: 'Duurste iPhone wordt de populairste'

©Unsplash

iPhone 15 pro max kopen prijs apple release date camera
29 augustus om 11:55
Laatste update: 29 augustus om 18:27

De iPhone 15 Pro Max, de grootste en duurste iPhone ooit, wordt van de vier nieuwe iPhones de populairste, verwacht een bekende analist. Onder meer de periscopische zoomlens zal zorgen voor het 'Max-effect'.

LEES OOK: Apple onthult iPhone 15 op 12 september - dit kun je verwachten

De productie van de iPhone 15 Pro Max ligt 10 tot 20 procent hoger dan bij de 14 Pro Max, stelt de goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo. De 15 Pro Max zal goed zijn voor 35 tot 40 procent van alle verscheepte iPhone 15's en is daarmee het populairste toestel van de nieuwe lijn. "Dat betekent dat Apple erg optimistisch is over het verkoopargument van de periscoop-camera, die alleen in de iPhone 15 Pro Max zit", aldus Kuo.

Er gaan al maanden geruchten over die periscopische lens. Daarbij zit de zoomlens parallel in de behuizing van de telefoon, zodat er fysiek gezoomd kan worden zonder dat er een lens uitsteekt. Spiegeltjes reflecteren het licht dan via de lens achterop door de periscoop op de sensor. Enkele Android-telefoons hebben al langer zo'n functie, zoals de Galaxy Ultra-toestellen van Samsung.

Volgend jaar ook in het Pro-model

Het is niet duidelijk waarom Apple de periscopische lens alleen in het Max-exemplaar biedt, en niet in beide iPhone 15 Pro-modellen. Het is echter eerder gebeurd dat een nieuwe functie alleen in het allergrootste toestel werd aangeboden, om het jaar erna te verhuizen naar de rest van de iPhone-lijn. Volgens Kuo komt de periscopische lens volgend jaar inderdaad naar de iPhone 16 Pro.

Weer duurder

De periscopische lens zou volgens Kuo in ieder geval vier keer duurder zijn dan een reguliere lens op de iPhone. Dat zou ook mede verklaren waarom de prijs van de iPhone 15 Pro Max naar verluidt met 100 tot 200 dollar stijgt.

Zo'n prijsstijging verrekend naar euro's zorgt voor een verwachte instapprijs van 1676 euro: de duurste iPhone ooit – maar evengoed een prijs die ruim een derde van de nieuwe iPhone-klanten bereid is te betalen.

Lees al het nieuws over de iPhone 15.