©Signify

Philips Hue onthult beveiligingscamera's en sensoren – met een abonnement

Philips Hue onthult beveiligingscamera's en sensoren – met een abonnement

31-08-2023 09:30 Laatste update: 19:25

De langverwachte Philips Hue Secure-producten zijn onthuld. Naast beveiligingscamera's voor binnen en buiten biedt Hue nu ook sensoren voor deuren en ramen en een abonnement om meldingen en videobeelden te beheren.

LUISTER OOK: Philips Hue-camera's zijn niet waar we op hadden gehoopt

In de kern biedt Hue één camera: een 1080p-exemplaar met nachtzicht. De camera is er in zwart en wit, en is er in een bedrade en een draadloze uitvoering, met batterij. De camera is waterdicht en daarom zowel binnen als buiten te gebruiken. Binnen kan dat bijvoorbeeld op de verzwaarde voet.

Standaard zijn de camerabeelden van de Hue-camera's versleuteld en dus niet te onderscheppen – sommige concurrenten bieden dat nog niet. Buiten kunnen de camera's op verschillende aansluitpunten worden gezet: aan een magneetplaat aan de muur, op een grote floodlight-lamp of op een nieuwe spies voor in de grond.  

Ook is er een anti- diefstalkabel beschikbaar, en kunnen de buitencamera's worden aangesloten op dezelfde laagspanningskabels die al beschikbaar zijn voor de buitenlampen van Hue.

De camera's bevatten microfoons en speakers, zodat je via de Hue-app kan praten met mensen rond de camera.

Nieuw Security Center met abonnement

De camera gaat filmen als er beweging wordt gedetecteerd. Je kan de ruimte natuurlijk afkaderen en er is gezichts- en objectherkenning. Zo kun je regelen wanneer en waarover je meldingen krijgt in het Security Center, een nieuw onderdeel van de Philips Hue-app.

Het Security Center kan gratis worden gebruikt met wat beperkingen. Je kan dan wel live meekijken met de camera's en krijgt meldingen bij onder andere beweging. Neem je een abonnement, dan kun je slimme bewegingsdetectiezones aanmaken en camerabeelden opslaan. Hue komt met twee abonnementen: Basic, met 30 dagen terugkijken voor 3,99 euro per maand of 39,99 euro per jaar – per camera. En Plus: 60 dagen terugkijken voor 9,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar – voor meerdere camera's.

Sensoren voor ramen en deuren

Het alarmsysteem van Hue wordt aangevuld met de nieuwe contactsensor. Die draadloze sensor plaats je op ramen, deuren of hekjes. Op het ene deel komt de sensor, op het andere deel een magneetje. De sensor weet dan wanneer de deur of het raam open of dicht is, maar ook als het op een kiertje staat: ook de nabijheid van de magneet op een kleine afstand wordt al gedetecteerd. Die contactsensor kost 39,99 euro per stuk, of 69,99 euro voor twee.

Nog geen Apple HomeKit en Google Home

Vooralsnog werkt het camerasysteem van Philips Hue alleen met de Hue-app. Een samenwerking met de smart home-systemen van Apple, Google en Amazon is er nog niet. Daar werkt Hue-maker Signify wel aan, maar er wordt onder meer gewacht totdat camera's worden ondersteund door de smart home-standaard Matter. Die standaard geldt al voor onder meer lampen, maar nog niet voor camera's.

Over Matter gesproken: voor de Hue-lampen wordt wel ondersteuning toegevoegd, binnen een maand al. De Hue Bridge krijgt dan een update, waardoor het mogelijk wordt voor alle Matter-producten en diensten om via die standaard met Hue te communiceren. Veel andere platforms en producten laten nog op zich wachten, maar het is belangrijk dat het toonaangevende Hue straks over de brug is.

De Hue Secure-camera met draad kost 199,99 euro of 229,99 euro met standaard. De versie met batterij kost 249,99 euro. Een pakket met camera en grote floodlight-lamp kost 349,99 euro.

Festavia-lichtsnoer

Daarnaast zijn er nieuwe versies van het Hue Festavia-lichtsnoer aangekondigd. Vanaf september zijn er versies met 100 lampjes voor 119,99 euro, met 250 lampjes voor 219,99 euro en met 500 lampjes voor 359,99 euro. De lampjes kunnen allerlei kleurverlopen laten zien, voor een dynamischer effect.

Verder krijgt Hue kleine MR16-spotjes, in White Ambiance voor 39,99 euro of 64,99 euro voor twee, en in kleur voor 64,99 euro of 109,99 euro voor twee. Ook die spotjes zijn vanaf september beschikbaar.

Lees meer nieuws over smart home.