©Bang & Olufsen

Speaker Bang & Olufsen volgt je door de kamer met AirTag-achtig systeem

Speaker Bang & Olufsen volgt je door de kamer met AirTag-achtig systeem

11-09-2023 13:30

Moderne speakers willen graag weten waar de luisteraar is, zodat het geluid precies de juiste kant op wordt gestuurd. De nieuwste, peperdure speakers van B&O gebruiken AirTag-achtige technologie.

De nieuwe Beolab 8-speakers van gebruiken ultra wideband (UWB), de technologie die onder andere in AirTags en iPhones zit. Door UWB kunnen iPhones je met een pijltje in de richting van de AirTag wijzen. De Beolab 8-speakers gebruiken UWB om de positie van de luisteraar te volgen, als een soort radarsysteem.

Om precies te zijn volgen de nieuwe speakers de telefoon van de gebruiker, die daarvoor de B&O-app moet downloaden en toestemming moet geven. Net als veel moderne speakers gebruikt deze Beolab 8 beamforming, waarbij het geluid als een soort straal door de ruimte kan worden gericht. Dat werkt wel alleen bij iPhones, vanaf de iPhone 11: de eerste met UWB.

Nauwe of brede geluidsstraal

Als je de radarfunctie gebruikt, kan je ook instellen of je wil dat de speaker je locatie heel nauwkeurig volgt, of een iets bredere geluidsgolf door je kamer stuurt. Die instelling heeft ook knoppen op de speaker zelf, zodat je makkelijk kan wisselen als je gezelschap krijgt – anders klinkt het geluid niet goed voor mensen die niet recht naast je staan.

De Beolab 8-speakers zijn elk voorzien van een tweeter, midwoofer en subwoofer, met alledrie een eigen versterker, goed voor een gezamenlijke 300W. De speaker heeft een behuizing die uit één stuk aluminium is gemaakt, in naturel grijs of zwart. Er zijn verschillende grilles om de speakers mee af te dekken: eiken lamellen in licht of donker of een klassiek luidsprekerdoek. De speaker weet zelf welke grille is geïnstalleerd en past daar het geluid op aan.

Diep in de buidel

De speakers zijn bovendien met een klein voetje op kasten te plaatsen, maar er zijn ook langere vloerstandaarden voor rond de tv, en muurbeugels. Later volgen ook plafondbeugels. Bovenop de aluminium speakers zit een rond, glazen bedieningspaneel. De speakers zijn een kleine 29 centimeter groot.

Goedkoop zijn spullen Bang & Olufsen nooit. Ook hier niet: het goedkoopste model kost net geen 2.500 euro per stuk en de uitvoeringen met houten lamellen kosten een kleine 3000 euro. De speakers worden geleverd vanaf oktober dit jaar, of vanaf februari 2024 voor wie de zwarte uitvoering wil.

Lees meer nieuws over audio en speakers.