Review NBA 2K24: minder verhaal, meer basketbal

©2K

NBA 2K game review
16 september om 10:36
Laatste update: 16 september om 11:37

De nieuwe game NBA 2K24 biedt je een bijna oneindig aantal manieren om basketbal te spelen op je console. Onze in-house basketballer Rutger speelde het.

Visueel ziet de game er iets scherper uit dan vorig jaar. 2K schept op over ProPlay-technology. Dat zou videobeelden van basketballers moeten analyseren om die om te zetten in bewegingen van hun virtuele tegenhangers in de game. De game stond er altijd al om bekend dat je aan de bewegingen kon zien of je met LeBron James of DeMar DeRozan te maken had en het verschil is in mijn eerste 10 potjes nog niet echt waarneembaar. Kleine glitches van spelers die door iemand anders heen slaan blijven bestaan. Maar de glitch met verdwijnende broekjes heb ik nog niet weer gezien.

Gamemodes

Er zijn wederom een groot aantal gamemodes. MyTeam, waarin je spelers verzameld om een eigen team samen te stellen. MyCareer, waarin je jezelf aanmaakt om een NBA carrière te beginnen tussen de echte sterren. MyNBA, waarin je ontzettend kan nerden door zelf een team samen te stellen, de contracten te regelen, de coaches in te huren, de kleur van de vloertegels in de wc te kiezen: je krijgt het idee wel.

Ook is er weer veel te doen in de WNBA, waar je ook van een single player carrière modus tot een volledig seizoen met een heel team kan spelen. Net als vorig jaar kun je ook terug in de tijd naar de jaren dat Magic Johnson of Michael Jordan speelden. De Jordan Moments Challenges van vorig jaar zijn vervangen door de Mamba Moments en de kenner weet dat het dan gaat om momenten uit de carrière van wijlen Kobe Bryant.

Spelers kopen

De game heeft in de diverse gamemodi nog steeds een onbegrijpelijk aantal punten, munten, niveaus, stadia, reputatie en andere metertjes die bijgehouden worden om je enerzijds te vertellen dat je vooruit gaat en je anderzijds aan te sporen om meer geld uit te geven om je karakter beter te maken of je verzameling spelers interessanter.

In MyTeam is het Veilinghuis verdwenen, waardoor je als spelers onderling niet langer je kaarten kan aanbieden of kopen. 2K heeft ervoor gekozen die hele markt zelf in handen te houden en je spelers aan te bieden voor Virtual Currency. Die kun je verdienen in de game, maar die kun je ook kopen. Amare Stoudemire op niveau 88 kopen kost je 55.000 VC of omgerekend net geen €15. Voor 1 virtueel poppetje, waarvan je er tientallen aan kunt schaffen. Iemand die de game graag speelt en weinig zelfbeheersing heeft, loopt echt het risico leeg te lopen.

Gelukkig heb ik zelfbeheersing en heb ik slechts €9,99 uitgegeven aan de nieuwe seizoenspas die je extra beloningen geeft voor progressie in MyTeam of MyCareer. In tegenstelling tot de seizoenspas van Call of Duty of Fortnite, kun je geen coins verdienen om de volgende seizoenspas mee te betalen. Die moet gewoon in harde euro’s afgerekend worden.

MyCareer

Eén van de modi die elk jaar verandert is MyCareer. Dit jaar zijn er aanzienlijk minder cutscenes en veel meer korte interacties om een opdracht te krijgen. Je kiest dit jaar meteen in het begin bij welk team je wilt spelen en dat gebeurt dan ook. Geen college, geen G-league, geen moeilijke grind met een spannende draft night.

Je komt wel je vader tegen in dit spel, die net als je opa vroeger ook in de NBA heeft gespeeld. Naarmate je meer wedstrijden speelt, kun je Flashbacks spelen naar wedstrijden die zij vroeger gespeeld hebben. Als opa moet je bijvoorbeeld Magic verdedigen. Geinige toevoeging, maar het is dunnetjes ten opzichte van verhalen in eerdere games.

Al met al is NBA 2K24 een solide opvolger van de game van vorig jaar. Voor wie sporadisch speelt geen absolute must. Maar voor de liefhebber een game die je gisteren moet gaan halen.

Rutger Middendorp