EU vindt Chinese stekkerauto's verdacht goedkoop en start onderzoek

©Xpeng

eu europese commissie chinese elektrische auto's onderzoek subsidie
13 september om 11:15
Laatste update: 13 september om 12:13

De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar de verdacht lage prijzen van elektrische auto's uit China. Voorzitter Ursula von der Leyen verdenkt China van illegale subsidies.

EC-voorzitter Von der Leyen kondigde het onderzoek aan in haar jaarlijkse 'state of the union' toespraak, een soort troonrede van de hoogste ambtsbekleder van de Europese Unie. "De wereldmarkt wordt overspoeld door goedkopere Chinese elektrische auto's", aldus Von der Leyen. De prijs kan volgens de voorzitter bijna alleen maar zo laag zijn door illegale subsidies van China. "Dat verstoort onze markt. Europa staat open voor concurrentie, niet voor een race tot de bodem."

Fransen willen wel, Duitsers niet

Het onderzoek volgt op maanden van aandringen vanuit de Franse overheid. En ook de tevens Franse Eurocommissaris Interne Markt, Thierry Breton, was al voor zo'n onderzoek. Met name Duitsland is tegen. Het autoland is voor veel zaken afhankelijk van China en vreest dat een onderzoek het startschot is voor een handelsoorlog, met hogere tarieven tot gevolg.

De Duitse Manfred Weber, voorzitter van de EVP-fractie met Europese christendemocraten, is wel positief over het onderzoek. "We willen geen Chinese elektrische voertuigen zien profiteren van onze klimaatregels", aldus Weber. "We moeten in de verdediging op handelsgebied om een volgende aanval zoals zonnepanelen te voorkomen", wijzend op de Chinese stortvloed aan goedkope zonnepanelen die Europese spelers de kop kostte.

China inderdaad grooste stijger

De Chinezen doen het inderdaad goed op de Europese automarkt. Het inmiddels Chinese MG haalde Tesla vorige maand in op de Europese markt. En ook andere Chinese merken stijgen snel, zoals Xpeng, BYD en Nio. En ook de merken Polestar, Lotus, Lync & Co en Volvo zijn populair, en in handen van het Chinese Geely.

Het onderzoek zal hoog op de agenda bij de Europees-Chinese top later dit jaar. Eind deze maand is er al een voorbereid overleg in Beijing. Von der Leyen wil de dialoog vriendelijk houden. "Minder risico, maar niet ontkoppelen, dat zal mijn toenadering met het Chinese leiderschap zijn", aldus de EC-voorzitter.

Lees meer nieuws over elektrisch rijden.