©Pexels

whatsapp kanalen kanaal maken

WhatsApp brengt Kanalen-functie nu wereldwijd uit: dit kun je ermee

13 september om 15:27
Laatste update: 13 september om 15:51

WhatsApp is vandaag begonnen met de wereldwijde uitrol van het nieuwe onderdeel Kanalen. Daarmee stuur je berichten naar grote aantallen volgers. De nieuwe WhatsApp-functie lijkt op de uitzendkanalen van concurrent Telegram. Ook Instagram heeft sinds kort een vergelijkbaar onderdeel.

De WhatsApp-kanalen komen in ruim 150 landen beschikbaar, heeft de chatdienst bekendgemaakt. Beroemde personen, influencers en bedrijven kunnen met de functie berichten sturen naar grote groepen volgers, die ze alleen kunnen bekijken. In de 'komende maanden' wordt het voor iedereen mogelijk om zelf zo'n kanaal aan te maken. 

Je vindt de Kanalen op het nieuwe tabblad Updates in de app. "Vandaag beginnen we WhatsApp-kanalen wereldwijd uit te rollen en duizenden nieuwe kanalen toe te voegen die mensen kunnen volgen", aldus Meta-topman Mark Zuckerberg. Op gedeelde screenshots zijn kanalen te zien van onder meer David Guetta, Olivia Rodrigo, Netflix en de honkbalcompetitie MLB.

Instagram krijgt ook uitzendkanalen

WhatsApp kondigde de Kanalen-functie in juni aan, maar toen was het nog maar beschikbaar voor een klein aantal organisaties in Colombia en Singapore. Instagram kreeg eerder dit jaar ook een vergelijkbare functie, genaamd uitzendkanalen, maar die is ook nog niet overal beschikbaar.  

Als je een kanaal volgt, wordt je telefoonnummer niet gedeeld met de beheerder van dat kanaal of de volgers. WhatsApp toont ook het telefoonnummer en de profielfoto van de kanaalbeheerder niet aan de kanaalvolgers. De geschiedenis van een kanaal is beperkt tot maximaal 30 dagen.

Kanalen vinden in een gids

Gebruikers kunnen in een gids zoeken naar publieke WhatsApp-kanalen en ze filteren op basis van landen. Beheerders van kanalen kiezen zelf om hun kanaal wel of niet vindbaar in die gids te maken.

Beheerders kunnen ook bepalen wie hun kanaal kan volgen. Ze kunnen instellen dat gebruikers geen screenshots van berichten in het kanaal kunnen maken en dat ze geen berichten kunnen doorsturen.  

Reageren met emoji en doorsturen

Volgers van kanalen kunnen op de berichten reageren met emoji's, maar andere volgers kunnen hun emoji-reactie niet zien. Als je een bericht van een kanaal doorstuurt naar privé-chats of WhatsApp-groepen, dan zet de app daar automatisch een link naar het kanaal bij. WhatsApp zei eerder dit jaar ook na te denken over manieren waarop er geld verdiend kan worden met de kanalen, maar daarover is nog niets aangekondigd.

Lees ook: WhatsApp lanceert Kanalen: zo werken ze