©Bose

Deze nieuwe koptelefoon van Bose klinkt 'alsof je geen koptelefoon draagt'

Deze nieuwe koptelefoon van Bose klinkt 'alsof je geen koptelefoon draagt'

15-09-2023 09:36 Laatste update: 17:22

De nieuwe draadloze koptelefoon en oordoppen van Bose hebben behalve verbeterde ruisonderdrukking ook een opvallende nieuwe feature: Immersive Audio. Daarmee geeft Bose elke audio een ruimtelijk effect. Volgens de fabrikant 'lijkt het alsof je helemaal niet met een headset luistert'.

Bose heeft zijn nieuwe koptelefoon en oordoppen in de QuietComfort Ultra-lijn gepresenteerd. De belangrijkste nieuwe feature is Immersive Audio: ruimtelijk geluid waarvoor geen speciale content nodig is. De nieuwe Bose-apparaten kunnen dit effect bij luisteren naar elke streamingdienst of audiobron laten horen. "Geluid hoor je niet alleen in je hoofd, het wordt een realistische, bijna tastbare ervaring. Het is alsof je helemaal geen hoofdtelefoon op hebt", stelt de fabrikant, die in zijn marketingmateriaal de superlatieven aan elkaar rijgt. 

Immersive Audio heeft twee modi: eentje voor als je stil zit en eentje voor als je in beweging bent. Bij de laatste wordt er headtracking gebruikt om het geluid altijd recht voor je te plaatsen. Net als bij ruisonderdrukking (ANC) kun je er altijd voor kiezen om de Immersive Audio uit te zetten. Volgens Amerikaanse media die al een demo kregen is er best een groot verschil te horen bij Immersive Audio: geluid klinkt onder meer helderder en gedetailleerder. 

De batterijduur is wel minder bij Immersive Audio ingeschakeld. Bij de nieuwe koptelefoon is dat 18 uur, terwijl dat met alleen ANC aan 24 uur is. 

Bose heeft voetballer Jack Grealish als model ingehuurd.

Microfoons en ontwerp verbeterd

De microfoons in de headset zijn verbeterd, zodat je stem beter klinkt bij bellen. De mics zorgen ook voor een verbeterde ruisonderdrukking.

Het ontwerp van de nieuwe QuietComfort Ultra Headphones 700 is ook op een paar punten anders, met metalen elementen voor een meer premium look. En het volume is aan te passen met een aanraakgevoelige strip aan de zijkant van de oorschelp. 

Oordoppen

Bij de nieuwe oordoppen, de QuietComfort Ultra Earbuds, is de belkwaliteit ook omhoog gegaan en zijn er kleine wijzigingen in het ontwerp. De batterijduur met Immersive Audio aan is bij de oordoppen 4 uur, 2 uur langer als het ruimtelijk geluid is uitgeschakeld. In combinatie met de laadcase is er 24 uur luisteren mogelijk.

De QuietComfort Ultra Headphones zijn er in wit en zwart en kosten 499,95 euro. Voor de nieuwe oordoppen, ook in zowel wit als zwart, betaal je 349,95 euro. Ze zijn vanaf oktober verkrijgbaar. 

Daarnaast is er een nieuwe versie van de QuietComfort Headphones, zonder Immersive Audio, voor 399,95 euro. 

Lees ook: De beste draadloze koptelefoons van dit moment