©Smart Tire Company

Deze fietsband heeft NASA-materiaal: 'Sterk als titanium, soepel als rubber'

Deze fietsband heeft NASA-materiaal: 'Sterk als titanium, soepel als rubber'

15-09-2023 14:10 Laatste update: 16-09-2023 19:15

Een Amerikaans bedrijf komt met luchtloze fietsbanden die zijn gemaakt met een speciaal materiaal dat ruimtevaartorganisatie NASA ook gebruikt. In de banden zit een 'geheugenmetaal', dat zeer elastisch is. Het is volgens het bedrijf 'flexibel als rubber en toch zo sterk als titanium'.

Kijk ook: Deze e-bike doet het helemaal anders

De nieuwe METL-fietsbanden bevatten een veer die helemaal rond de band loopt. Die veer is gemaakt van het geheugenmetaal, een speciale legering van nikkel en titanium. De banden nemen nadat ze zijn belast meteen weer hun oorspronkelijke vorm aan. Om de veer heen zit een polyrubbermateriaal dat de transparante zijkanten en het vervangbare loopvlak vormt. De METL-band gebruikt minder dan de helft van de hoeveelheid rubber vergeleken met een normale fietsband.

Het materiaal, genaamd Nitinol, is eerder gebruikt voor het Mars Rover-programma van NASA. De METL-banden zijn een van de eerste consumentenproducten met Nitinol.

Nooit lek en je hele leven mee doen

De hoofdbanden gaan volgens fabrikant The Smart Tire Company nooit lek en ze moeten een leven lang meegaan. Goedkoop is de innovatie niet. Een paar METL-banden kost je 500 dollar. Bovendien zijn ze nog alleen via Kickstarter te bestellen, zodat je geduld moet hebben. De eerste verzending is gepland in juni 2024. 

Het loopvlak van de buitenband heeft volgens de makers een 'medium lage' rolweerstand, zodat ze soepel fietsen, en een levensduur van maximaal 13.000 kilometer. Dit deel vervangen kost 10 dollar per band. 

Later ook lucht in pompen

Huidige luchtloze banden hebben vaak een grotere rolweerstand, zodat je harder moet trappen om vooruit te komen. Maar volgens The Smart Tire Company gebruiken de bandenfabrikanten de verkeerde materialen: "Ze zitten nog vast in het tijdperk van rubber en plastic." 

De METL-banden bevatten wel lucht, maar die lucht staat niet onder druk. Met toekomstige versies kun je volgens het bedrijf de stevigheid vergroten door er meer lucht in te pompen.

Lees meer nieuws over e-bikes.