©Flyer

e-bike elektrische fiets flyer ebike vanmoof

Weer een e-bike-fabrikant in zwaar weer: 'Moeilijke tijden in de fietsbranche'

18 september 2023 om 21:27
Laatste update: 19 september 2023 om 09:16

Na het faillissement van VanMoof is opnieuw een grote Europese e-bike-fabrikant in de problemen gekomen. Het Zwitserse Flyer, ook een bekende speler op de Nederlandse e-bike-markt, moet forse bezuinigingen doorvoeren om het hoofd boven water te houden.

Flyer moet bij een grote bezuinigingsoperatie zo'n 80 van zijn ruim 300 medewerkers ontslaan, melden Zwitserse media. De leiding van de e-bike-fabrikant wil meer 'kostenbesparende maatregelen’ doorvoeren. Het bedrijf zegt in een verklaring hiermee te reageren op de 'moeilijke marktsituatie in de fietsindustrie'.

Bij Flyer daalde de verkoop de afgelopen twee jaar drastisch. Volgens een bericht aan het personeel zou de omzet nog maar de helft zijn van wat er was gepland. Flyer, dat sinds 2017 onderdeel uitmaakt van het Duitse moederbedrijf ZEG, verkoopt elektrische stadsfietsen, toerfietsen en mountainbikes.

Slechte tijden na gouden coronajaren

Meer e-bike-fabrikanten kampen na een grote groei in de coronajaren de afgelopen tijd met problemen. De vraag naar e-bikes blijft achter bij de verwachtingen, terwijl de concurrentie flink is toegenomen. Fabrikanten geven al maanden forse kortingen om van hun grote voorraden af te komen. Daarbij helpt het niet dat consumenten door de hoge inflatie hun aanschaf vaker uitstellen. Bovendien kwam het verkoopseizoen dit jaar door het slechte weer in de lente erg laat op gang. 

Flyer is ook in Nederland een bekend merk. Het bedrijf staat volgens een onderzoek naar het bezit van e-bikes in Nederland op de twaalfde plaats, nog voor VanMoof, en net achter merken als Amslod, Koga, QWIC en Trek. De Zwitserse e-bike-maker heeft in Nederland ongeveer honderd dealers. Het bedrijf werd halverwege de jaren 90 opgericht en kwam in 2003 als eerste Europese fabrikant met een elektrische fiets met een lithium-ion batterij.

Ook het Nederlandse merk Amslod voerde onlangs een reorganisatie door. Het bedrijf sloot negen van zijn zogeheten Experience Centres en zei meer te gaan inzetten op verkoop aan huis en online. 

Lees meer nieuws over e-bikes.