©Microsoft

microsoft xbox series x nieuw model rond cilindervormig nieuwe controller

Nieuwe Xbox Series X: cilindervormig, zonder disc en nieuwe controller

19 september om 09:23
Laatste update: 19 september om 11:40

Door de rechtszaak rond de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door Microsoft, ligt allerlei geheime informatie op straat. Dit keer: het nieuwe ontwerp van de Xbox Series X.

Lees ook: Uitgelekte mail: Microsoft wilde Nintendo overnemen

Microsoft zou de vernieuwde Xbox Series X volgend jaar op de markt willen brengen. Dat blijkt uit interne stukken van het bedrijf die via de rechtszaak met marktwaakhond FTC op de markt zijn gekomen, meldt The Verge. De spelcomputer zou verkrijgbaar komen met maximaal 2TB opslag, dubbel zoveel als het huidige maximum. Ook zit het snellere WiFi 6E in de console, en ligt het stroomverbruik 15 procent lager.

De vernieuwde Series X is duidelijk afgeleid van het huidige model. Alleen waar het huidige model hoekig is, oogt het nieuwe model volledig afgerond. Dat kan door het ontbreken van een disc-lade. Kennelijk zet ook Microsoft steeds meer in op spelcomputers die alleen digitale- of streaming games kunnen afspelen. De Xbox Series S wordt nu al zonder discsleuf geleverd. En ook concurrent Sony biedt al twee varianten van de PS5, met en zonder schrijflade. De nieuwe PS5 Slim zou tevens standaard zonder discsleuf komen.

Vernieuwde controller

De documenten tonen ook een vernieuwde controller, met de codenaam Sebille. Die heeft als eerste Xbox-controller ingebouwde gyroscopen. Concurrenten Sony en Nintendo bouwen die sensor al langer in. Games kunnen dan bestuurd worden door de controller te kantelen, bijvoorbeeld om nauwkeuriger te richten of om te sturen in race-games.

De nieuwe controller kan direct met de cloud worden verbonden, zodat streaming games met minder vertraging bestuurd kunnen worden. Voor lokale verbindingen zit er Bluetooth 5.2 in. Ook zouden de haptische trillingen preciezer zijn, en zouden de knoppen stiller zijn. De sticks zijn modulair, zodat spelers een bovenkant naar keuze kunnen installeren. En de controller komt in twee kleuren, waarbij de onderste helft is voorzien van een reliëf voor extra grip.

De richtprijs van de nieuwe Xbox Series X blijft volgens de stukken dezelfde 499 dollar die de huidige Series X kost. In Nederland kost de krachtigste Xbox 549 euro.

Lees meer nieuws over games.