©Intel

Intel wil Apple het vuur aan de schenen leggen

Intel wil Apple het vuur aan de schenen leggen

20-09-2023 17:16 Laatste update: 18:02

Intel-ceo Pat Gelsinger heeft tijdens een presentatie de plannen rond de toekomstige processoren van zijn bedrijf uit de doeken gedaan. De nieuwe Intel-chips moeten zich volgens Gelsinger kunnen meten met die van Apple.

In 2024 brengt Intel eerst de Arrow Lake-generatie chips uit. Daarna komt in 2025 Lunar Lake op de markt. Ten slotte is Intel al bezig aan de generatie die daarop volgt, Panther Lake. Eerder deden al geruchten over die codenaam de ronde, maar nu is de naam ook bevestigd door Intel. Het ontwerp van Panther Lake is al 'goed op weg', zei Gelsinger tijdens het Intel Innovation-event.

De Intel-ceo toonde zelfs al een prototype van een computer die uitgerust is met een processor van Lunar Lake. Daarop werd een demonstratie van generatieve AI getoond. Behalve de computer liet Gelsinger ook een chipwafer zien die met Intel 18A werd gefabriceerd, een nieuwe productiemethode die het bedrijf terug competitief moet maken met de grootste chipreuzen ter wereld: het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung.

Strijd met Apple

Maar behalve met de Aziatische grootmachten wil Intel vooral ook concurreren met Apple. Het bedrijf uit Cupertino gebruikte jarenlang processoren van Intel in zijn Macs, maar verkiest sinds enkele jaren zijn eigen M-serie. Sinds het bedrijf de overstap naar eigen chips maakte, hebben MacBooks zowel een langere accuduur als hogere snelheden. 

Intel wil nu zijn achterstand inhalen met Meteor Lake en de generaties die daarop volgen. Hoewel nog niet veel details bekend zijn gemaakt, zei Gelsinger dat de nieuwe Intel-processoren zich kunnen meten met die van andere bedrijven, waaronder Apple. De processoren worden volgens de ceo beter op het gebied van processorsnelheid, maar ook qua grafische en AI-prestaties. 

"We denken dat deze platforms zeer concurrerend worden - vergeleken met het beste dat Mac of wie dan ook te bieden heeft," aldus Gelsinger. "Intel is veel te groot om niche te zijn," zei de ceo, verwijzend naar het feit dat de chipmaker de laatste jaren een achterstand heeft opgelopen ten opzichte van concurrenten, "dus we kunnen maar beter heel groot zijn."

Lees ook: Intel heeft baanbrekende techniek voor snellere chips: glas