Philips

Philips Hue gaat inloggen met een account verplichten om lampen te bedienen

Philips Hue gaat inloggen met een account verplichten om lampen te bedienen

21-09-2023 15:27 Laatste update: 15:50

Wie Philips Hue-lampen wil gebruiken, wordt binnenkort verplicht om met een account in te loggen op de Hue-app. Tot nu toe waren de slimme Hue-lampen ook zonder account te gebruiken.

De wijziging werd aangekondigd in een recente software-update voor het Hue-systeem, waarin ondersteuning voor smarthome-platform Matter werd toegevoegd. In de Hue-app staat na de update de melding dat 'je binnenkort moet inloggen' om de lampen te blijven gebruiken.

Philips bevestigt de verandering in een bericht op X (voorheen) Twitter: "Dit kan alleen maar de veiligheid van gebruikers verbeteren", schrijft een medewerker. "Binnenkort is het inderdaad verplicht een account te gebruiken om lampen te bedienen."

Hue-lampen waren altijd accountloos en zonder internetverbinding te gebruiken. Voor sommige smarthome-hobbyisten een must: dit zorgt er immers voor dat je lampen ook goed blijven functioneren tijdens een internetstoring.

Hue met andere platformen

Het is ook afwachten wat de aanpassing betekent voor de werking met andere smarthome-systemen. Op het moment zijn de lampen nog te verbinden met bijvoorbeeld Home Assistant, of werken ze met andere bridges met behulp van het Zigbee-protocol.

De nieuwe Matter-ondersteuning in de recente update maakt de lampen ook flexibeler. Matter is het nieuwe protocol dat het gros van de grote smarthomebedrijven samen hebben ontwikkeld en komende jaren willen ondersteunen. Het is een platform-agnostische standaard, waardoor het niet meer uitmaakt waar je lampen in eerste instantie voor gemaakt zijn. Een slimme Google-thermostaat zou met Matter bijvoorbeeld in Apples Woning-app moeten werken.