©Microsoft

Microsoft onthult nieuwe Surface-laptops: 'Twee keer zo krachtig'

Microsoft onthult nieuwe Surface-laptops: 'Twee keer zo krachtig'

21-09-2023 18:59 Laatste update: 20:02

Microsoft heeft de nieuwe high-end Surface Laptop Studio 2 aangekondigd. De krachtige laptop met een touchscreen heeft weer een flexibel scharnier, zodat je hem ook als een soort grote tablet kunt gebruiken. Ook nieuw is de lichte Surface Laptop Go 3.

De nieuwe Surface Laptop Studio 2 is volgens Microsoft het 'krachtigste Surface-apparaat tot nu toe'. Het apparaat heeft 'twee keer zoveel rekenkracht' als de voorganger. Met de Surface Laptop Studio 2 richt Microsoft zich vooral op ontwikkelaars, ontwerpers, ingenieurs en data-analisten. De high-end laptop heeft een 14,4 inch touchscreen, dat dankzij de flexibele scharnier in drie modi is te gebruiken. Zo kan het scherm ook plat naar boven liggen, als een soort tablet. Ook is het touchpad groter en verbeterd. 

Nieuwe chips

De Studio 2 werkt met de 13 generatie Intel-chips, inclusief een Nvidia RTX 4050 of RTX 4060 GPU. Ook bevat de laptop een nieuwe AI-chip: de Intel Neural Processing Unit (NPU). Er is maximaal 2 TB opslag en 64 GB RAM beschikbaar. Het 120 Hz-scherm met 2400x1600 pixels heeft nu ook HDR-ondersteuning, inclusief Dolby Vision.

De Studio 2 heeft twee usb-c-poorten en enkele usb-a-poort en een microsd-kaartlezer. Hij werkt ook met de Surface Slim Pen 2. Bovendien is de webcam verbeterd voor videobellen. De Surface Laptop Studio 2 is op 3 oktober verkrijgbaar, vanaf 2249 euro.

Surface Laptop Go 3

De lichte Laptop Go 3 heeft opnieuw een 12,4 inch-touchscreen met een beeldverhouding van 3:2. Vooral de chips zijn verbeterd. De Intel Core i5-chips zijn volgens Microsoft 88 procent sneller dan die van de voorganger. De accuduur is nu tot 15 uur.

De Laptop Go 3 heeft als minpunt nog altijd een beperkt aantal poorten: slechts één USB-C en één USB-A. In de VS kost de laptop vanaf 799 dollar. De Nederlandse prijs is nog niet bekend.

Surface Go 4 en Surface Hub 3

Nieuw is ook de 2-in-1 laptop Surface Go 4, maar dit apparaat is alleen voor zakelijke gebruikers beschikbaar. Voor zakelijk gebruik heeft Microsoft ook nog een nieuw digitaal vergaderscherm: de Surface Hub 3. Die is er in twee versies: met een 50 inch of 85 inch scherm.

Lees ook: Nieuwe Windows 11-update is een van de grootste ooit