Nieuwe Nissan-auto's zijn voortaan alleen elektrisch: 'Geen weg meer terug'

©Nissan

nissan elektrische auto ev 2030
25 september om 15:16
Laatste update: 25 september om 19:42

Alle nieuwe Nissan-modellen die het bedrijf vanaf nu in Europa op de markt brengt, zullen volledig elektrisch zijn. Ook wil Nissan tegen 2030 alleen nog maar elektrische auto's verkopen in Europa.

"Er is nu geen weg meer terug", zei Nissan-topman Makoto Uchid tijdens een persevent in Londen. "Nissan zal in Europa tegen 2030 de overstap maken naar volledig elektrisch. We vinden dit de juiste keuze voor ons bedrijf, onze klanten en voor de planeet."

Een van de twee nieuwe EV-modellen die Nissan de komende tijd in Europa uitbrengt, zal worden geproduceerd in een fabriek in het Noord-Engelse Sunderland. Eerder dit jaar zei Nissan dat het rond 2030 al 19 verschillende EV-modellen op de markt wil hebben. Het Japanse bedrijf voert daarmee de komende jaren de concurrentiestrijd met onder meer Tesla op.

In lijn met concurrenten

Het doel van Nissan om in 2030 alleen nog elektrische auto's te verkopen komt overeen met die van Renault, waarmee het Japanse bedrijf al jaren samenwerkt. Zowel Ford als Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Fiat, Opel, Peugeot en Citroën, zijn ook van plan om in 2030 volledig elektrisch te zijn in Europa. Volvo wil rond dat jaar zelfs wereldwijd alleen EV’s maken. 

Nieuwe conceptcar: Nissan Concept 20-23

Nissan onthulde maandag ook de futuristische en sportieve conceptauto Concept 20-23. Volgens Nissan-topman Alfonso Albaisa kreeg een team van jonge ontwerpers voor de nieuwe conceptcar de opdracht om te komen met 'een leuke elektrische stadsauto'.

De 20-23 Concept is een compacte, driedeurs hatchback, met een design dat 'sterk is beïnvloed door de online racewereld'. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het stuurwiel dat zo uit een race-auto lijkt te komen. Volgens Albaisa komen hiermee 'de werelden van het moderne stadsleven, online gaming en emissievrije mobiliteit' samen.

Opvallende koplampen

De neus van de conceptcar bestaat uit een plat vlak dat schuin omhoog loopt naar de bovenkant van de motorkap. De koplampen hebben een opvallend ontwerp met een dunne bovenste en onderste halve cirkel. Ook de richtingaanwijzer maakt deel uit van deze halfronde LED-eenheid.

De deuren zijn scissor doors, die naar boven openen, zoals bijvoorbeeld in de Tesla Model X.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.