©Disney+

Disney+ neemt nu echt maatregelen tegen delen van wachtwoorden

Disney+ neemt nu echt maatregelen tegen delen van wachtwoorden

28-09-2023 10:18 Laatste update: 14:01

Na Netflix begint ook Disney+ nu echt met maatregelen om het delen van accounts tegen te gaan. Nog niet in Nederland: vanaf 1 november is Canada als eerste aan de beurt.

Nederland was het eerste land ter wereld waar Disney+ getest werd, maar we zijn niet het eerste land waar het delen van wachtwoorden verboden wordt. Canadese gebruikers hebben van Disney+ bericht gekregen dat zij hun inloggegevens per 1 november niet meer buiten hun huishouden mogen delen.

In de Canadese gebruikersovereenkomst staat dat Disney+ "gebruik van het account mag analyseren". Wie zich niet aan de regels houdt, kan een beperking van het account of zelfs een opzegging verwachten.

Wat is een huishouden?

Het is nog niet precies duidelijk wat Disney+ verstaat onder accounts delen buiten het eigen huishouden en hoe dat gecontroleerd wordt. Netflix doet het al langer, en daar werkt het vrij eenvoudig. Netflix kijkt naar accounts waarmee Netflix op een tv wordt bekeken, via een smart tv, settopbox of spelcomputer bijvoorbeeld.

Dat is het thuisadres, en wie vanaf een andere locatie op een tv kijkt, hoort dus niet bij het huishouden en krijgt geen toegang. Kijken op bijvoorbeeld telefoons en tablets valt niet onder het verbod: je moet immers wel onderweg naar Netflix kunnen kijken. Vermoedelijk werken de regels van Disney+ op een vergelijkbare manier.

Disney+ draait nog geen winst

Onlangs zei Disney-topman Bob Iger al dat zijn bedrijf "actief onderzoek" deed naar mogelijkheden om accountdeling tegen te gaan, omdat Disney+ daarmee veel geld zou mislopen. De streamingdienst van Disney is succesvol en nadert het aantal gebruikers van Netflix, maar winstgevend is Disney+ nog niet. Netflix heeft ondertussen groot succes met het verbod op accounts delen: veel gebruikers nemen blijkbaar toch een eigen account, met groei voor Netflix tot gevolg.

Net als Netflix heeft Disney+ in sommige landen ook een goedkoper abonnement met advertenties. Dat moet het vermoedelijk aantrekkelijker maken voor meelifters op accounts op een eigen abonnement af te sluiten.

Lees meer nieuws over Disney+.