Photoshop werkt nu in de browser: dit kan je ermee

©Adobe

adobe photoshop web browser internet versie niet gratis
28 september 2023 om 18:14
Laatste update: 28 september 2023 om 22:21

De Photoshop-versie voor in de webbrowser is na een test van twee jaar nu voor alle gebruikers met een abonnement beschikbaar. De webversie van Photoshop werkt in de cloud, en hoeft dus niet gedownload en geïnstalleerd te worden. Ook aanwezig zijn de bekende AI-functies van Adobe.

De webdienst biedt niet alle functies van de volledige download-versie van Photoshop. Het gaat om een iets versimpelde versie, die wel zoveel mogelijk van de meest gebruikte functies van Photoshop biedt in een 'gestroomlijnde interface'. Zo zit de nieuwe Contextuele taakbalk ook in Photoshop voor web. Die weergave toont steeds de meestgebruikte functies op basis van de functie die is geselecteerd.

AI-functies beschikbaar

Photoshop voegt steeds nieuwe functies toe aan de webversie als daar grote vraag naar blijkt. De nieuwe AI-functies zitten in elk geval ook in de webversie. Het gaat dan om Generative Fill en Generative Expand, functies waarmee beelden gegenereerd kunnen worden op basis van geschreven commando's of door zelfstandig voort te borduren op bestaand beeld.

De webversie heeft als voordeel dat projecten gedeeld kunnen worden met gebruikers zonder actief abonnement. Zij kunnen de bestanden dan bekijken, en er commentaar op achterlaten. De webversie is toegankelijk voor alle betaalde Photoshop-abonnementen. De functie is beschikbaar in de browsers Chrome, Edge en Firefox, via photoshop.adobe.com.

Geen gratis versie

Eerder was er nog sprake van dat Adobe ook een gratis webversie van Photoshop zou uitbrengen. Die plannen gaan voorlopig niet door, zegt een topvrouw van Adobe tegen The Verge. Ze verwijst naar de gratis mogelijkheid om Photoshop-bestanden te bekijken, en daarna kunnen gebruikers een betaald abonnement afsluiten als ze dat willen.

Lees meer tech-nieuws.