©Epic Games

Fortnite-maker Epic ontslaat veel personeel: 'dom geïnvesteerd'

Fortnite-maker Epic ontslaat veel personeel: 'dom geïnvesteerd'

29-09-2023 09:57 Laatste update: 14:16

Epic Games ontslaat zo'n 16 procent van zijn werknemers, 830 mensen. Het bedrijf spreekt van investeringen die verkeerd uitpakten, waar het personeel nu de dupe van is.

Met de ontslagen verkoopt Epic Games ook de dochterondernemingen Bandcamp dat het in 2022 overnam en SuperAwesome Kids Web Services, dat het in 2020 kocht. Epic-topman Tim Sweeney zegt dat de ontslagen het gevolg zijn van "het uitgeven van veel meer geld dan we verdienen".

Hoewel die uitgaven door Sweeney zijn gedaan, maakt hij nergens in zijn verklaring excuses aan de ruim achthonderd medewerkers die nu op straat komen te staan. Wel noemt hij zijn 'optimisme' bij de verkeerde investeringen achteraf gezien 'onrealistisch'. De grote investeringen zijn onder meer gedaan om van Fortnite een 'op het metaverse geïnspireerd ecosysteem voor makers' te maken, wat dat ook moge betekenen.

Dure, zelf begonnen rechtszaken

Epic Games is de afgelopen jaren uit vrije wil veel geld misgelopen, door Fortnite te verwijderen uit de Apple App Store en Google Play Store. Het bedrijf wilde daarmee een punt maken: van alle in-app aankopen in games als Fornite, gaat 30 procent naar Apple of Google. Epic Games is het daar niet mee eens, en heeft vrijwillig verlies geleden door Fortnite dan maar helemaal niet aan te bieden.

Daarnaast voerde het bedrijf dure rechtszaken tegen onder andere Apple, vanwege die commissie op in-app-aankopen. Die rechtszaken verloor Epic keer op keer. Verder moest het bedrijf ook voor een half miljard schikken in zaken rond privacyschending en misleiding rond aankopen in Fortnite. Verder geeft Epic vaak gratis games weg in de Epic Games Store, om gamers weg te lokken bij marktleider Steam. Die games moeten aan de maker echter wel worden betaald, nog een kostenpost.

Alles bij elkaar moet Epic Games nu veel meer personeel op straat zetten dan concurrerende gamestudio's. De markt voor games is immers niet immuun voor de huidige economische situatie. Bij veel andere studio's gaat het echter om tientallen banen, niet om de ruim 800 mensen die nu bij Epic worden getroffen.

Lees meer nieuws over games.