© Callum Hilton

Met een goedkoop stuk tape gaat de batterij van je telefoon en laptop langer mee

Met een goedkoop stuk tape gaat de batterij van je telefoon en laptop langer mee

30-09-2023 14:21

Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om de levensduur van de batterij in laptops, smartphones en andere gadgets te verlengen met zo'n 10 procent. Het enige wat daarvoor nodig is: een goedkoop stuk tape.

In batterijen worden kleine stukjes speciale tape gebruikt om onderdelen bij elkaar te houden. Het materiaal dat daarvoor wordt gebruikt, bleek uit eerder onderzoek, kan door chemische reacties in de batterij na een tijdje oplossen. Wanneer dat gebeurt, verliezen batterijen langzaam maar zeker hun lading, ook als apparaten uitstaan.

Hetzelfde team onderzoekers dat ontdekte dat de tape oplost, heeft nu een oplossing bedacht. In een nieuwe studie, die is gepubliceerd in vakblad Nature, beschrijven ze hoe het gebruik van chemisch stabieler materiaal de zogenoemde zelfontlading met 70 procent kan verminderen. Ook kan het ervoor zorgen dat batterijen 10 procent langer meegaan. 

De materialen

Het materiaal, polypropyleen, heeft volgens de onderzoekers een zeer sterke chemische verbinding. Polypropyleen is het materiaal waaruit plastic meubels, auto-onderdelen en andere producten van hard plastic gemaakt worden. 

Het is veel stabieler dan tape die vandaag de dag wordt gebruikt. Die bestaat uit Polyethyleentereftalaat, in de volksmond beter bekend als PET. Dit soort plastic is minder sterk en wordt onder andere gebruikt voor frisdrankflessen en andere verpakkingen van voedingsmiddelen. 

Goedkope oplossing

Het grote voordeel aan de ontdekking van de wetenschappers is dat beide soorten plastic ongeveer even duur zijn. Polypropyleen gebruiken is volgens hen dan ook een no-brainer. "De meeste mensen dachten dat als er een oplossing is, dat het dan niet zo eenvoudig kan zijn, maar het blijkt dus wel degelijk zo te zijn", zegt Anu Adamson, een van de auteurs van het onderzoek, tegen CBC Radio.

De reden dat wetenschappers tot nu toe nog niet zo'n ogenschijnlijk simpele oplossing bedachten, is volgens Adamson dat onderzoekers vaak niet nadenken over de 'inactieve' componenten binnen een batterij. "Dit is de eerste keer dat we hebben gezien dat iets dat over het algemeen wordt beschouwd als zeer inactief in batterijen, in wezen allesbehalve is", aldus Adamson.

Lees meer nieuws over wetenschap.