Getest: Garmin Bounce, een smartwatch voor je kind

©Bright

smartwatch garmin bounce smart watch kind
7 oktober 2023 om 23:54

Tijdens de vakantie testte de zoon van Rutger de Garmin Bounce. Een smartwatch voor kinderen met sportfuncties en communicatie-opties. En waarmee ouders hun kind in de gaten kunnen houden.

Je puber kun je een beetje bereiken omdat hij een telefoon heeft. Maar wie zijn 9-jarige nog niet aan de schermverslaving heeft, komt ook moeilijk met hem in contact als hij het huis verlaten heeft. Mijn zoon en ik probeerden dus uit of de Garmin Bounce beter is dan geen telefoon hebben.

De Bounce is net even anders dan andere smartwatches. In de eerste plaats omdat het een standalone apparaat is. Je bent dus niet afhankelijk van een gekoppelde smartphone. Dat betekent enerzijds dat je je kind nog geen telefoon hoeft te geven, anderzijds dat je wel een abonnement bij Garmin moet afsluiten voor 4G-connectiviteit. Heb je dat, dan kun je tekst- en spraakberichten aan je kind sturen. Inclusief emoji’s met geluidjes. Bovendien kun je altijd zien waar je kind is. Of eigenlijk waar zijn horloge is. Daarnaast houdt de telefoon stappen, slaap en activiteit bij.

Bediening niet intuïtief

De eerste reactie van mijn zoon was logischerwijs: vet een apparaat met een schermpje. Zijn tweede reactie: dan kun je altijd zien waar ik ben? Die invasie van privacy werd dus minder gewaardeerd. De bediening van de Garmin Bounce is niet heel erg intuïtief. Er zijn twee knoppen, je kunt swipen en tikken op het scherm en omdat de reactie van de Bounce niet altijd even snel is, kost het de nodige tijd om het apparaat onder de knie te krijgen. Het schermpje is goed leesbaar in alle weersomstandigheden en je kunt zelfs zwemmen of douchen met deze Garmin.

Je kind in de gaten houden

Dat de maker van dit horloge Amerikaans is merk je wel aan de hele opzet van functies. Het lijkt er vooral om te gaan om je kind in de gaten te houden en te controleren. Om rampspoed te voorkomen en goed gedrag te belonen. Zo kun je als ouder taken op de pols van je kind doen verschijnen die ze af kunnen vinken. Het horloge heeft een extreem laag VPRO-gehalte, zal ik maar zeggen. Of je dat goed of slecht vindt, zal per persoon verschillen. Ik kreeg niet het gevoel dat ik mijn kind positief aan het stimuleren was om zich te redden in de wereld. Maar meer dat ik hem in de gaten aan het houden was zonder een reden te hebben.

Aan de andere kant heb je voor €179 een bijzonder complete smartwatch die past om de pols van je kind en waarmee hij of zij slaap en beweging kan bijhouden. Die functies werken uitstekend en worden kleurrijk in beeld gebracht.

Batterij loopt soms snel leeg

Garmin geeft aan dat de batterij tot wel 2 dagen kan werken en alhoewel ons dat soms ook gebeurde, liep de batterij soms ook binnen 10 uur leeg om volstrekt onduidelijke redenen. Online vind ik meer gebruikers met dezelfde problemen. Het lijkt erop dat het horloge blijft scannen naar een mobiel netwerk en als dat er niet is, loopt de batterij heel erg snel leeg. Dat zal vermoedelijk met een software-update verbeterd worden. Maar op het moment is dat een serieuze tekortkoming.

Als de batterijduur bij slechte verbinding geregeld kan worden, is de Bounce een aanrader voor wie een apparaat zoekt voor zijn kind dat niet teveel aandacht vraagt, maar wel de zekerheid van de locatie van je kind. Daarnaast krijgt je kind meer inzicht in hoeveel hij of zij beweegt. 

Lees ook: de beste smartwatches van dit moment