©Nvidia

'OpenAI wil eigen AI-chips gaan maken'

'OpenAI wil eigen AI-chips gaan maken'

06-10-2023 11:49 Laatste update: 15:45

AI is hot en de chips zijn niet aan de slepen. Dat is goed nieuws voor chipmakers als Nvidia, maar lastig voor AI-bedrijvend die kampen met tekorten. OpenAI zou zijn eigen chips overwegen.

Kunstmatige intelligentie wordt ontwikkeld en getraind met speciale chips, afgeleid van de grafische processoren die vroeger vooral voor games en 3D-effecten werden gebruikt. Nvidia was al koploper bij zulke chips, en is nu hofleverancier van de meeste AI-bedrijven. Dat is goed nieuws voor Nvidia, dat nu dubbel zoveel geld waard is dan een half jaar geleden. Maar het is lastig voor bedrijven als OpenAI, want Nvidia heeft ook maar een beperkte productie.

OpenAI zou daarom overwegen om zelf maar AI-chips te gaan maken, zeggen ingewijden tegen Reuters. Er zou zelfs gesproken worden over eventuele overnames om die ontwikkeling te versnellen. OpenAI zou met eigen chips zowel kosten willen besparen als sneller willen groeien. Er zou echter ook een nauwere samenwerking worden overwogen met Nvidia.

Niet over één nacht ijs

Toch is maar de vraag hoeveel OpenAI werkelijk kan winnen door eigen chips te gaan maken. Zoiets is vaak een duur proces van jaren, en de productiecapaciteit voor chips blijft beperkt. Grote chipfabrieken als die van TSMC hebben hun handen vol, en doen al hun best om nieuwe fabrieken te bouwen – ook geen snel proces. Van de andere kant kan Nvidia wel wat concurrentie gebruiken: het bedrijf heeft volgens Reuters ruim 80 procent van de wereldmarkt voor AI-chips in handen.

OpenAI zou ook al overwegen om een eigen smartphone-achtig apparaat te ontwikkelen. Voor die 'iPhone van het AI-tijdperk' zou het bedrijf gesprekken voeren met Jony Ive, de voormalig hoofdontwerper van Apple die jarenlang alle iPhones, iPads, Macs en meer ontwierp.

Lees meer nieuws over kunstmatige intelligentie.