©Samsung

Google zet trend: Samsung overweegt nu ook nog langer Android-updates

Google zet trend: Samsung overweegt nu ook nog langer Android-updates

09-10-2023 13:23 Laatste update: 18:24

De Google Pixel 8-toestellen garanderen 7 jaar aan Android-updates. Daarmee schiet Google naar de koppositie wat updates betreft, en Samsung overweegt daarom nu een tandje bij te zetten.

Samsung kijkt nu ook naar een Android-ondersteuning van langer dan vijf jaar, zegt topman Shin-Chul Baik tegen Sammobile. Een langere periode past volgens de topman bij de visie van Samsung. Hij wijst ook op aanstaande regelgeving die sowieso een langere periode vereist. Europese regelgeving wil inderdaad gaan verplichten dat fabrikanten hun apparaten in ieder geval zeven jaar veilig houden.

Samsung was in 2019 het eerste bedrijf dat flink inzette op een langere Android-ondersteuning op zijn smartphones en tablets. Sinds een aantal jaar krijgen vrijwel alle Android-apparaten van Samsung de garantie op vier nieuwe Android-versies en vijf jaar aan updates vanaf het moment van verschijnen, zelfs de goedkopere modellen. Voorheen stopte de ondersteuning van veel Android-toestellen in de praktijk al na zo'n twee jaar.

Zeven jaar straks de standaard

Zelfs Google bood voor zijn Pixel-toestellen de afgelopen jaren minder lang updates aan dan Samsung voor zijn toestellen. Pixel 7-toestellen zijn bijvoorbeeld gegarandeerd van drie nieuwe Android-versies en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Dit jaar belooft Google dus voor het eerst zeven jaar aan updates.

Het lijkt erop dat Samsung met de langere updates vooral richt op beveiligingsupdates. Daarmee blijven de telefoons en tablets van Samsung straks dus zeven jaar lang veilig vanaf het moment van verschijnen. Nieuwe functies zullen dan vermoedelijk na een jaar of vier niet meer worden toegevoegd. Dat wordt straks ook niet wettelijk vastgelegd: de Europese eisen gaan puur om de beveiliging. Zulke updates zijn ook kleiner en minder veeleisend voor ouder wordende chips in telefoons.

Lees meer smartphone-nieuws.