©Netatmo

Netatmo's slimme slot werkt net even anders: met echte sleutels

Netatmo's slimme slot werkt net even anders: met echte sleutels

10-10-2023 13:09 Laatste update: 14:53

Het Franse smart home-bedrijf Netatmo pakt het vaak net even anders aan, zeker met dit slimme slot. Dat werkt met je telefoon, maar ook met nieuwe, slimme sleutels. Hoe dan ook moet je het slot nog steeds zelf opendraaien.

Veel slimme sloten schieten misschien een beetje door. Die zijn voorzien van een motortje, zien via wifi al dat jouw telefoon de deur nadert en draaien 'm van het slot. Handig, maar wel een hele omschakeling. Mensen zijn immers gewoontedieren, die vlak voor vertrek voelen of ze wel een sleutel op zak hebben, en zonder nadenken met die sleutel de deur weer openmaken. Netatmo mikt met zijn slimme deurslot en slimme sleutels op het kruispunt van vernieuwend en vertrouwd.

Het unieke van Netatmo zit 'm in de slimme sleutels. Dat zijn echte sleutels, maar wel met een moderne twist. Ze hebben geen tanden, maar hebben een Secure Element ingebouwd. Via een versleutelde bluetooth-verbinding communiceert de sleutel met het slot, en gaat het slot open zoals dat met een ouderwetse sleutel ook werkt: gewoon door de draaien.

Sleutels bijmaken, weghalen en telefoon als back-up

De methode van Netatmo heeft een aantal voordelen. Zo kun je zelf nieuwe sleutels toevoegen aan je huishouden. Je hoeft niet meer langs de slotenmaker, maar kan gewoon een pakketje nieuwe slimme sleutels kopen en die zelf aan het slot koppelen. En verlies je zo'n sleutel, dan kun je heb ook weer weghalen: de sleutel kan het slot dan niet meer openen.

Ben je je sleutel vergeten, dan kun je het slot ook via de app van Netatmo openen. Daarna moet je alsnog zelf het slot opendraaien. Het is ook mogelijk om je sleutels tijdelijk via de app te delen met een ander, zodat je visite bijvoorbeeld alvast het huis kan binnenlaten. Zo combineer je de voordelen van een slim slot met het vertrouwde van een traditioneel slot, is het idee van Netatmo.

Geen wifi, geen abonnement

Het slimme slot van Netatmo bevat bewust geen wifi, om cyberaanvallen tegen te gaan. Er is dus alleen de versleutelde bluetooth-verbinding vlakbij het slot, en het is niet vanaf een afstand te bedienen: je kan alleen zelf een digitale sleutel delen met een ander, die het slot dan zelf moet openen. Voor het slot is ook geen abonnement nodig, of zelfs beschikbaar.

Het Duitse AV-TEST en het Franse Synacktiv testten de beveiliging van het slot, en achten het veilig – AV-TEST kende het certificaat 'Approved IoT Product' toe aan het slot. Fysiek is het slot SKG***-gecertificeerd en voldoet het aan de EN15684-norm.

Werkt met gewone batterijen

Het slot werkt met 4 AAA-batterijen die het een jaar moeten volhouden: je draait immers zelf het slot open. De app geeft op tijd meldingen als de batterijen vervangen moeten worden, in geval van nood zit er ook een micro-usb-poort buitenop het slot voor het geval dat de batterijen toch helemaal leeg zijn. Het slot werkt ook met Apple HomeKit, zodat een scène gekoppeld kan worden aan het openen of sluiten van het slot – het aanspringen van de ganglampen bijvoorbeeld.

Het Slim Deurslot van Netatmo vervangt de bestaande cilinder in je deurslot en is geschikt voor deuren tot 10 centimeter. Met verlengstukken is het slot op maat te maken voor de meeste deuren. Het slot van Netatmo is vanaf vandaag te koop voor 379 euro, in één kleur: naturel aluminium. Het slimme deel van het slot zit binnen, aan de buitenkant zie je alleen een klein, grijs draaiknopje met sleutelgat. Het slot wordt geleverd met drie sleutels, los kosten de slimme sleutels 39,99 per stuk of 99,99 euro per drie.

Lees meer nieuws over smart home.