© Michiel Verbeek

5g satelliet inmasat verhuizing griekenland

Supersnel 5G stapje dichterbij in Nederland: satellietboer verhuist

12 oktober 2023 om 10:13
Laatste update: 12 oktober 2023 om 10:14

Eén van de grootste kwesties die supersnel 5G in Nederland onmogelijk maakte lijkt te zijn opgelost. Het satellietbedrijf Inmarsat, dat jarenlang de hiervoor gebruikte frequenties bezette, verhuist binnenkort naar Griekenland.

De satellieten van Inmarsat staan al jaren in het Friese Burum, waar ze de 3,5GHz-frequentie gebruiken om scheepvaartcommunicatie mogelijk te maken. Daarmee wordt vooral alarmgeslagen als er aan boord iets mis is en hulpdiensten ingeschakeld dienen te worden.

Hoewel we al jaren 5G-internet in Nederland hebben, is de snelheid daarvan niet veel hoger dan het oude 4G. Om de beloofde snelheden te halen was juist die door Inmarsat bezette frequentie nodig.

Griekse overheid biedt zekerheid

Die frequenties moesten worden geveild aan providers voor 5G, maar Inmarsat verzette zich daartegen omdat het onzeker was of een verhuizing naar Griekenland soepel zou verlopen.

Nu zowel de Griekse marktwaakhond als het ministerie hebben toegezegd de verhuizing van het bedrijf te ondersteunen, heeft de satellietboer genoeg vertrouwen om Nederland te verlaten. Het bedrijf is van plan op 1 februari 2024 Nederland te verlaten.

Veiling op komst

Dat betekent niet dat je 5G-internet vanaf februari meteen sneller wordt. De door Inmarsat losgelaten frequenties zullen eerst geveild moeten worden. Het is nog niet duidelijk wanneer die veiling zal plaatsvinden: deze week klaagden providers nog de staat aan, omdat ook Schiphol en de haven van Rotterdam mee mogen doen aan de geplande verkoop.

Het ministerie zei bovendien dat de ambitie om in 2023 alles te veilen niet meer gehaald zal worden.