©Unsplash

AirPods Pro 2 kunnen extra dingen na de nieuwste update

AirPods Pro 2 kunnen extra dingen na de nieuwste update

13-10-2023 09:32

Apple heeft deze week de nieuwste update voor de AirPods Pro 2 uitgerold. De oordoppen verschenen al een jaar geleden, maar krijgen nu nieuwe functies.

AirPods Pro 2 boden al een beter geluid en sterk verbeterde active noise cancellation dan zijn voorgangers uit 2019. Nu zijn daar dus een paar nieuwe functies aan toegevoegd, met firmware-update 6A303. De meest opvallende functie heet Adaptive Audio, oftewel Adaptieve audio.

Adaptieve audio

Deze functie houdt een beetje het midden tussen de transparante modus die al het geluid om je heen doorlaat, en de ruisonderdrukking die alles juist tegenhoudt. Zoals de naam al zegt, is deze modus aanpasbaar. Hij laat de omgeving door, maar herrie niet. Je loopt over straat en er komt een veegwagen voorbij: alleen die herrie wordt weggedrukt, de rest van het geluid wordt wel doorgelaten. Of je praat met iemand in transparante modus, gaat stofzuigen en dat geluid valt ook automatisch weg.

Gespreksdetectie

Deze functie borduurt een beetje voort op de bovenstaande. Als je AirPods Pro 2 draagt en begint te praten terwijl Gespreksdetectie is ingeschakeld, wordt de muziek automatisch omlaag gedraaid, en worden stemmen om je heen versterkt – maar alleen de stemmen. Zo kan je bijvoorbeeld zonder je AirPods ooit aan te raken een gesprekje voeren aan de kassa, maar ook in een meer rumoerige omgeving: alle herrie wordt door de active noise cancellation alsnog weggedrukt. Wie vaak alleen thuis is en graag tegen zichzelf praat, kan de functie echter beter uitzetten.

Makkelijker muten

Een functie die AirPods eigenlijk al lang zouden moeten hebben. Wie heeft er ook weleens per ongeluk een telefoongesprek opgehangen omdat 'ie in het steeltje kneep? Je bent gewend dat één keer knijpen pauze is, maar bij bellen was het ophangen. Nu niet meer: één keer knijpen tijdens bellen is nu mute. Het gesprek gaat door, maar jij bent voor de ander niet te horen.

Deze functie is er niet alleen voor de AirPods Pro 2, maar ook voor de AirPods 3 en eerste AirPods Pro, zolang je iPhone ook is bijgewerkt naar iOS 17.

Hoe update je?

De update voor AirPods Pro 2 wordt automatisch uitgerold. Je kan 'm niet handmatig activeren, maar het lijkt erop dat AirPods het liefst updaten terwijl het doosje op een lader is aangesloten. Zet het doosje open zodat de AirPods verbinding maken met je iPhone, en je maakt de grootste kans op een update.

Je kan de firmware-versie van je AirPods controleren door ze te verbinden. Dan verschijnt het kopje 'AirPods van … ' in je Instellingen. Onderaan wil je bij Versie dit nummer zien staan: 6A303.

Lees meer nieuws over Apple.