© Unsplash

TikTok grijpt harder in bij video’s over Hamas en Israël

TikTok grijpt harder in bij video’s over Hamas en Israël

16-10-2023 16:43 Laatste update: 11-12-2023 11:44

TikTok onderneemt actie tegen desinformatie over de oorlog tussen Hamas en Israël. Eurocommissaris Thierry Breton eiste vorige week al dat het platform extra stappen zou zetten om nepnieuws over het conflict in Israël te bestrijden.

In een verklaring zegt TikTok nu: "We zijn geschokt en ontzet door de gruwelijke daden van terreur in Israël afgelopen week. We zijn ook diep bedroefd door de toenemende humanitaire crisis in Gaza. Onze harten breken voor iedereen die hierdoor is getroffen."

TikTok heeft naar eigen zeggen het personeel op de moderatie-afdeling verdubbeld. Het socialemediaplatform heeft automatische detectiesystemen en extra moderatoren die Hebreeuws en Arabisch spreken ingeschakeld. Zo wil het bedrijf ervoor te zorgen dat TikTok 'een veiligere plek' wordt met minder terreur.

Acties van TikTok

Sinds de bloedige aanval op 7 oktober, heeft TikTok tot nu toe al 500.000 video's verwijderd en 8.000 livestreams gesloten in het getroffen gebied omdat ze in strijd waren met de richtlijnen. Het gaat dan om illegale beelden: nepnieuws en zeer expliciete beelden gaan tegen DSA-richtlijnen waar sociale media als TikTok zich aan moeten houden, op straffe van hoge boetes.

TikTok geeft ook duidelijke instructies over hoe je je feed kan aanpassen, zodat dit soort content niet meer op je ‘Voor jou’ pagina te krijgen is. Als je bepaalde video's als 'niet geïnteresseerd' markeert, kun je je algoritme snel aanpassen om bepaalde content niet meer in je feed te hebben. Wanneer je toch nog iets ziet van de oorlog wat niet in orde is, vraagt TikTok iedereen om dit te rapporteren.