©AutoCup

Deze mok roert zelf: niet met batterijen, maar met natuurkunde

Deze mok roert zelf: niet met batterijen, maar met natuurkunde

16-10-2023 19:37

De zelfroerende mok bestond al langer, maar daar moesten batterijen in. De AutoCup doet het anders, en slaat zelf aan het roeren als je er iets warms in giet.

Geestige cadeauwinkels verkopen ze al tijden: mokken met een motortje erin die je koffie roeren als je op een knopje drukt. Lachen, gebruik je één keer en daarna gaat 'ie stuk als je hem zonder nadenken in de wasmachine zet. De AutoCup doet het anders, is IPX7-waterdicht en werkt volledig zonder batterijen.

De beker bevat onderin een compartiment dat thermo-elektrisch stroom opwekt. Dat werkt zo: als je water van 70 graden Celsius of meer in de mok doet, ontstaat een temperatuurverschil met het compartiment onderin. Terwijl de temperatuur wordt gelijkgetrokken, ontstaat een elektromagnetische reactie en gaat een elektromotortje draaien. Daarmee wordt een klein metalen pilletje onderin de beker aangedreven, en zo ontstaat een draaikolk.

Werkt ook met draadloze lader

Na een tijdje is het temperatuurverschil verdwenen, en houdt het roeren vanzelf weer op. Het pilletje blijft veilig op de bodem zitten, dus je kan onbezorgd drinken. Wil je toch nog extra roeren, kan je eventueel wel externe stroom gebruiken: zet de beker dan op een draadloze Qi-lader, en hij begint weer te kolken.

De AutoCup wordt via crowdfunding op Kickstarter bij elkaar gefinancierd. De beker is er in wit en metaalkleur en wordt geleverd met een deksel. De AutoCup wordt in Hongkong gemaakt en kost straks 115 dollar. Wie er vroeg bij is, krijgt tot 40 procent korting en betaalt dan 66 euro voor AutoCup, plus verzendkosten. De beker wordt vanaf aanstaande februari geleverd.