©Unsplash

tesla zelfrijdende auto rijhulpsysteem autopilot camera slaperig update

Tesla's waarschuwen slaperige chauffeur na nieuwste update

18 oktober om 09:37

Auto's van Tesla waarschuwen al langer dat je je handen aan het stuur moet houden, maar nu is er ook een melding voor als de chauffeur zit weg te dommelen.

Recente Tesla's zijn niet alleen voorzien van camera's rondom, maar ook een camera die op de chauffeur is gericht. Na de nieuwste update wordt die camera voortaan ook ingezet om te kijken of de chauffeur slaperig is. Naast het rijgedrag wordt gekeken naar hoe vaak de chauffeur blinkt en gaapt. Op basis daarvan kan de auto zien of de chauffeur inderdaad slaperig is: dan klinkt een alarm en wordt een melding getoond.

Tesla krijgt al langer kritiek op het gemak waarmee chauffeurs de geavanceerde rijhulpsystemen kunnen misbruiken. Hoewel dat systeem Autopilot heet, moet je wel gewoon nog zelf op de weg letten en je handen aan het stuur houden. Chauffeurs misbruikten dat systeem toch, door speciale gadgets op het stuur te klikken, zodat ze toch zonder handen konden rijden.

Camera's controleren chauffeurs

Tesla's zijn dus al langer voorzien van een binnencamera, die in de gaten houdt of de chauffeur wel naar de weg kijkt, en niet bijvoorbeeld op een telefoon. Die camera is sinds 2021 actief, en zit sinds het begin al in de Model 3 en Model Y. Recente exemplaren van de Model S en X hebben ook zo'n camera.

De camera zit bij de achteruitkijkspiegel, net als bij veel andere fabrikanten met vergelijkbare rijhulpsystemen. Tesla-topman Elon Musk was lange tijd tegen zo'n controlesysteem, omdat hij dat 'ineffectief' achtte. Musk belooft al jaren dat de wagens van zijn bedrijf zeer binnenkort volledig zelfrijdend zijn, maar vooralsnog blijft die belofte uit.

Lees meer over zelfrijdende auto's