©Unsplash

Expert: 'AI kan binnen tien jaar 80 procent van 80 procent van alle banen'

Expert: 'AI kan binnen tien jaar 80 procent van 80 procent van alle banen'

18-10-2023 15:56

Experts op het gebied van AI pleiten ervoor dat we voorsorteren op de gigantische veranderingen in werkgelegenheid en baanaanbod waar kunstmatige intelligentie voor gaat zorgen.

Tijdens de Tech Live-conferentie van de Wall Street Journal gaat het uitgebreid over AI. Tijdens gesprekken met onder meer OpenAI-topman Sam Altman en tech-investeerder Vinod Khosla ging het over de enorme gevolgen voor de banenmarkt. Khosla vatte de verwachting simpel samen: binnen tien jaar kan AI "80 procent doen van 80 procent van alle banen die we nu kennen".

Bijna iedereen wordt dus geraakt door de opkomst van AI. Khosla wijst op belangrijke en goedbetaalde banen als die van huisarts en accountant. Dat zijn banen die straks sneller en beter gedaan kunnen worden door AI, omdat ze toch vooral gaan over nauwkeurige informatieverwerking en het raadplegen van een kennisbank. Maar dat hoeft volgens de miljardair zeker geen slecht nieuws te zijn.

Basisinkomen, maar er is meer nodig

"Ik geloof dat de noodzaak om te werken in onze samenleving over 25 jaar zal verdwijnen voor die landen die deze technologieën aanpassen", aldus Khosla. "Ik denk dat er ruimte is voor een universeel basisinkomen dat een minimumnorm verzekert en dat mensen kunnen werken aan de dingen waar ze aan willen werken."

Volgens Altman van OpenAI is zo'n basisinkomen echter niet voldoende. Mensen zullen volgens de topman en noodzaak houden om zich creatief te uiten, en hebben daarvoor een uitlaatklep nodig, om ook "iets te kunnen bijdragen aan de richting van de mensheid". Met andere woorden: AI moet niet maken dat ons bestaan als nutteloos gaat voelen.

"We zullen echt iets moeten doen aan deze overgang", zei Altman, die onderstreept dat die overgang snel zal gaan – dat moeten we onder ogen zien. "Mensen moeten keuzevrijheid hebben, het vermogen om te beïnvloeden. We moeten samen architecten van de toekomst zijn."

Lees meer nieuws over kunstmatige intelligentie.